NEOBIČNA I OPASNA IGRA Orke napadaju brodove, oglasili se naučnici i rešili MISTERIJU koja je uplašila sve (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 10:24

NEOBIČNA I OPASNA IGRA Orke napadaju brodove, oglasili se naučnici i rešili MISTERIJU koja je uplašila sve (VIDEO)

"To je samo igra. To nije osveta prema brodovima, to nisu klimatske promene, to je samo igra i to je to" kažu naučnici.

Neobična i opasna igra zaletanja i zabijanja u male jedrilice i ribarske brodove širi se i sve je popularnija među orkama u blizini španske obale, piše BBC.

Naučnici kažu da je najmanje 20 mladih iberskih orki sada naučilo to ponašanje tako što su kopirali starije. Veruje su se da su jedna ili dve orke počele da zaleću u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << male jedrilice i da ih oštećuju 2020. godine.

Naučnici su kazali kako misle da se životinje na taj način "igraju" s brodovima i da to ponašanje zapravo nije agresija.

- To je samo igra. To nije osveta prema brodovima, to nisu klimatske promene, to je samo igra i to je to - rekao je španski naučnik dr. Renaud de Stepanis.

Dr. de Stepanis je predsednik organizacije za očuvanje i istraživanje kitova CIRCE. Rekao je da se čini da se orke, poznate i kao kitovi ubice, igraju s kormilom brodova - deo upravljačkog sastava broda koji se nalazi u vodi.

On i njegovi kolege pričvrstili su na peraje dve od 60-ak životinja uređaje za praćenje preko satelita.

Španska vlada koristi karte njihovog kretanja kako bi informisala pomorce o tome kako da izbegnu ove kritično ugrožene morske sisavce koji love tune uz obalu Portugala i Španije i kroz uski Gibraltarski moreuz.

Francuski pomorac Lou Lombardi susreo se s orkama u blizini Gibraltara u julu. On i ostatak posade svedočili su kako pet životinja gura i okreće njegov brod čak 80 minuta - udarajući o kormilo dok se nije posve raspalo. Brod je na kraju morao da bude izvučen u brodogradilište u Barbateu na popravku, a Lombardi i njegove kolege rekli su da su orke izgledale zaigrano, a ne agresivno.

- Unutar kormila nalazi se pena koja je iscurila u vodu, a orke su je unaokolo gurale nosom - poput igračke. Imao sam osećaj da treniraju jedni druge - rekao je.

- Bila su dva mladunca. Odrasla jedinka bi to prva učinila, a onda bi gledala dok mladunac to radi - kao da se međusobno podučavaju.

Poznato je da su orke vrlo društvene životinje. Neke druge podvrste kitova ubica viđene su kako se igraju s plutajućim morskim algama ili ribarskom opremom, a jedna je populacija u Tihom okeanu čak imala fazu kad su nosili mrtvog lososa okolo na glavi.

Korišćenje kormila broda kao igračaka novo je ponašanje i trenutno je ograničeno na ovu malu, ugroženu ibersku populaciju, ali čini se da mlade životinje kopiraju odrasle orke.

Proučavanjem snimaka i slika, koje su snimili pomorci, naučnici su identifikovali neke od životinja uključenih u tu igru.

Monika Gonzalez je morska biološkinja iz organizacije Orka Iberika, koja beleži i mapira susrete s orkama koje su prijavili nautičari.

- Odrasle orke su usredsređene na kormilo - samo na kormilo. Ali čini se da mladi prilaze, pa se odmiču, istražuju ceo brod - to je sasvim drugačija vrsta ponašanja.

Ponašanje ovih velikih, inteligentnih, a odnedavno i problematičnih morskih sisavca, izazvalo je zbunjenost i podele među pomorcima i naučnicima.

Neki naučnici smatraju da je jedna ženka orke počela da "napada" brodove iz osvete, jer ju je neko plovilo povredilo. S druge strane, pomorci pokušavaju da nađu način kako da se zaštite od napada orki pa neki predlažu nošenje petardi koje bi bacali u more ako im se orke približe.

Dr. de Stepanis, koji proučava morske sisavce od 1996., nada se da će označavanje i praćenje orki pomoći pomorcima da izbegavaju područja gde ima najviše orki.

- Oni obično ostaju na istom mestu 2-3 sata, jer traže tunu - objasnio je. "Španska vlada zato savetuje da se ne zaustavljate ako vidite orke - maknite se s tog područja što je pre moguće."

To je, međutim, u direktnoj suprotnosti s prošlogodišnjim savetima i trenutnim preporukama portugalske vlade, a to je da ako se orke približe, zaustavite svoj brod.

Kod tog saveta, objasnila je Monika Gonzalez, glavna je ideja biti što dosadniji.

- Mirno držite kormilo, ne bacajte ništa, ne vičite - rekla je. "Kad orkama dosadite, krenuće dalje."

Dr. Luk Rendel, stručnjak za morske sisavce sa Univerziteta Sveti Andrej nije baš optimističan da će pomorci jednostavno moći da navigiraju oko područja najveće aktivnosti orki.

- Postoji opasnost da će čitava stvar eskalirati i da će pomorci uzeti stvari u svoje ruke - rekao je.

- Na kraju, ako želimo da takvo ponašanje prestane, moramo da maknemo brodove iz tog okruženja. To je radikalan korak za nas kao vrstu - reći da ćemo obuzdati svoje ponašanje za dobrobit drugih.

Dr. Rendel smatra da bi u budućnosti mogli da postoje ekonomski, a ne naučni razlozi da neki brodovi izbegavaju plovidbu ovim vodama tokom sezone, kad se većina ovih susreta događa.

- Osiguravajuća društva možda to već razmatraju. Možda će biti potrebna dodatna premija za plovidbu tim vodama, što bi moglo da smanji gustoću plovila tamo. To bi mogao biti najpovoljniji ishod za orke.

U međuvremenu, dok pomorci i ribarska industrija pokušavaju da smisle kako izbjeći orke, turisti na obalama Španije, Portugala i Gibraltara plaćaju da odu na izlete kako bi mogli da vide kitove.

Nurija Rijera, umetnica koja živi u Tarifi na južnoj obali Španije i volontira u organizaciji za očuvanje i posmatranje kitova Firm, kaže da je jezik koji se koristi za opisivanje ponašanja orki jednostavno nepravedan.

- Naučnici uopšte ne znaju zašto orke to rade. Pa ipak svi pišu o napadima orki, a to je tako agresivan jezik. Moramo biti svesni da je more njihov dom, a mi smo uljezi - rekla je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Životinje: Atlantske orke uče od odraslih da se zaleću u brodove

Izvor: Danas, 05.Avg.2023, 08:55

Neobična, opasna igra uzimanja na zub i zaletanja u male jedrilice i ribarske brodiće širi se populacijom orki uz špansku obalu. Naučnici kažu da je najmanje 20 Iberijskih orki sada naučilo to ponašanje oponašanjem starijih. Veruje se da su jedna ili dve orke započele interakciju sa malim plovilima...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.