NEMOGUĆE JE MOGUĆE Solarni impuls 2 oborio rekord na letu ka Havajima

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMOGUĆE JE MOGUĆE "Solarni impuls 2" oborio rekord na letu ka Havajima

Švajcarac Andre Boršberg, koji pokušava da obiđe planetu leteći avionom "Solarni impuls 2", oborio je svetski rekord u najdužem neprekidnom samostalnom letu, saopštio je njegov tim.

Avion "Solarni impuls 2" poleteo je iz Japana u ponedeljak, 29. juna u sedmu etapu putovanja i očekuje se da će sleteti u bivšu vazduhoplovnu bazu na Havajima u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu.

Letelica je oborila rekord od 76 sati neprekidnog leta iznad Pacifika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Možete li da zamislite da jedan avion na solarni pogon, bez goriva, može da leti duže od mlaznjaka? - saopštio je Bertran Pikar, Boršbergov partner u ovom poduhvatu.

Pikar je dodao da je ovo "jasna poruka da čiste tehnologije mogu da ostvare nemoguće ciljeve".

Njih dvojica naizmenično upravljaju avionom na solarni pogon, a putovanje je počelo u Abu Dabiju 9. marta.

Avion je težak kao prosečan porodični automobil i ima 17.000 solarnih ćelija na krilima, koje sakupljaju energiju za let.

Putovanje je podeljeno u 12 etapa, a brzina leta je od 50 do 100 kilometara na čas. Procenjuje se da će za ostvarenje cilja pilotima biti potrebno oko 25 letačkih dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.