NEMAČKA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA DRŽAVE: Ko god je napadne, imaće me za protivnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2022, 18:15

NEMAČKA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA DRŽAVE: "Ko god je napadne, imaće me za protivnika"

Savezna skupština Nemačke je poseban ustavni organ Savezne Republike Nemačke, koji se saziva radi izbora predsednika

Frank-Valter Štajnmajer ponovo je danas izabran za predsednika Nemačke. To je drugi predsednički mandat za socijaldemokratu Štajnmajera.

- Moja odgovornost je za sve ljude koji žive u našoj zemlji. Ja sam nestranačka ličnost, ali nisam neutralan kada je u pitanju demokratija. Ko se bori za demokratiju, mene će imati na svojoj strani. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ko god je napadne, imaće me za protivnika - poručio je Štajnmajer u Saveznoj skupštini nakon izbora.

Germany, Presidential election today (indirect):

First round:

Eligible voters: 1,472 (members of the 17th federal convention)

Majority: 737

Incumbent: Frank-Walter Steinmeier (SPD¹-S&D)

Candidates: 4

¹voluntarily suspended party membership when he took office#BPW #Steinmeier pic.twitter.com/5tQBmQWau8

— Europe Elects (@EuropeElects) February 13, 2022

Pre nego što je prvi put postao predsednik 2017, Štajnmajer (66) je dva puta bio ministar spoljnih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel, a ranije je bio šef kabineta kancelara Gerharda Šredera. Njegov reizbor u Saveznoj skupštini je bio očekivan s obzirom na to da su njegovu kandidaturu podržale i stranke vladajuće koalicije i opozicioni blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije.

. Sastoji se od članova Bundestaga i predstavnika regiona Nemačke, koje imenuju regionalni parlamenti.

Ovoga puta Saveznu skupštinu činila su 1.472 člana, a među imenovanim predstavnicima regiona bile su poznate ličnosti kao što su bivša kancelarka Angela Merkel, suosnivač kompanije za razvoj vakcine protiv virusa korona Ozlem Tjureči i selektor fudbalske reprezentacije Hansi Flik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.