NEKADA JE BIO PREMIJER: Pobegao je od zakona i pronašao azil u inostranstvu, a sada je keramičar

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 19:04

NEKADA JE BIO PREMIJER: Pobegao je od zakona i pronašao azil u inostranstvu, a sada je keramičar

U bekstvu je već tri godine, a država koju je vodio traži njegovo izručenje zbog izdržavanja zatvorske kazne

Bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski, koji je pobegao u Mađarsku usred suđenja za korupciju i dobio azil na jesen 2018. godine, dobio je pravo glasa na lokalnim izborima sledeće godine u Budimpešti, a trenutno se bavi keramičarskim poslom, piše portal 24.hu.

Kako se navodi u tekstu, nedavno je u malom gradu Pecel, 20 kilometara od Budimpešte, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << registrovana kompanija po imenu I.C.I.C, čiji je direktor i vlasnik Gruevski.

Prema informacijama Dojče velea na makedonskom, koji je imao uvid u izvod iz Centralnog registra, kompanija je registrovana sa širokom poslovnom aktivnošću u najmanje 10 različitih sektora.

U članku o novom poslu Gruevskog u Mađarskoj, portal detaljno iznosi njegovu biografiju, piše o poslu u Balkan banci, na Makedonskoj berzi, o saradnji sa mađarskim Matavom, o funkciji ministra finansija kada je uveden porez na dodatu vrednost, a kasnije i o učešće u kampanji "kupi makedonske proizvode".

- On, međutim, za sebe nije kupovao samo makedonske proizvode, već i mercedes - piše 24.hu i dodaje da je zbog tog slučaja pobegao iz Skoplja, nakon čega je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije.

Nikola Gruevski je u bekstvu već tri godine, a Severna Makedonija traži njegovo izručenje zbog izdržavanja zatvorske kazne i suđenja u nekoliko krivičnih predmeta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.