NEIZLEČIVA BOLEST NAPALA JABUKE, SELJACI OČAJNI, KUPCI ĆE TEK BITI: Koštaće nas kao banane (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEIZLEČIVA BOLEST NAPALA JABUKE, SELJACI OČAJNI, KUPCI ĆE TEK BITI: Koštaće nas kao banane (FOTO)

Bolest od koje leka nema napala je ove godine jabuke, pa će mnogi voćari morati da iskrče voćnjake, potpuno ih zatru. To znači da će jabuka koštati kao banane, a da Šumadinci iz Topole neće moći ni da sanjaju o izvozu ovog voća kao u godinama ranije. 

U okolini Topole, čuvenom voćarskom kraju, zabeležen je izuzetno jak napad bakteriozne plamenjače na jabukama. Bolest je zahvatila skoro polovinu, od ukupno sedam hektara zasada jabuka domaćinu Dušanu Milisavljeviću iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sela Plaskovac.

On nije jedini koji će ovog leta pretrpeti štetu od ove bolesti protiv koje u Srbiji nema registrovanog antibiotika. Milisavljević kaže da će najverovatnije morati da iskrči jabučar i da zaboravi dobit koju je očekivao.

Foto: Telegraf

- Bakterija ulazi preko žiga tučka, prenosioci bolesti su pčele, mravi, vetar, voda. Bilo je i vlažno vreme zbog obilnih kiša, ali za njen razvoj dovoljna je i kap rose. A u to vreme bilo je i grada koji je napravio povrede na mladarima, pa je pristup bakteriji bio još lakši. Nikada se ranije nisam susreo sa ovakvim razmerama bolesti, kaže Milisavljević.

Foto: Telegraf

Ova bakterija napada voće ciklično. U Srbiji je prvi jači napad zabeležen 1998. godine, a potom 2007. Uzročnik bakterija poznata je već 200 godina.

Prvo se pojavila u Americi, potom u Evropi, a na prostore Balkana prešla je 1989. godine. U selima Blaznava, Masloševo i Vinča, u okolini Topole, voćari ne znaju kako da se izbore.

Jabuka je u ovom kraju od svih voćarskih vrsta, zastupljena na oko 60 odsto površine. Gotovo da nema parcele na kojima zasadi nisu oboleli.

Foto: Telegraf

- Prvo su počeli cvetovi da se suše, zatim vrhovi grana i na pojedinim mestima celo stablo. Za nas je ovo nepoznanica, jer niko ne zna da nam kaže šta da radimo. Bolest je zahvatila od 40 do 50 odsto površine mojih jabučara. Uglavnom je stradala sorta ajdared. Ove jabuke su posađena pre četiri godine i sad je trebalo da ih unovčim, ali od toga nema ništa. Ne da nećemo imati roda, nego nećemo imati ni biljku, dodaje Dušan.

Napad bolesti je različit, u zavisnosti od sorte. Najosetljivije su sorte gloster, čadel i ajdared. Manje osetljivi su greni smit, zlatni delišes. Najveće štete su kod ajdareda.

(M.Raca)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.