Dečak koji je ubio brata može krivično da odgovara! Ovaj ključni DETALJ pravi razliku između njega i dečaka ubice sa Vračara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 22:29

Dečak koji je ubio brata može krivično da odgovara! Ovaj ključni DETALJ pravi razliku između njega i dečaka ubice sa Vračara!

Istraga će dati mnogo više detalja.

Postoje dve dileme u slučaju dečaka koji je počinio bratoubistvo.

Dečaku (14) koji je juče, najverovatnije iz nehata, ubio svog mlađeg brata (12) u jednom selu kod Mladenovca tek predstoji dug pravni proces kako bi se utvrdili svi okolnosti događaja.

Sve okolnosti ovog slučaja biće detaljno ispitane, da bi se mogle donosti dalje odluke. Ipak, zakon Republike Srbije predviđa da ovaj dečak (14) može >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krivično da odgovara za ovo delo, za razliku od slučaja o kome se još uvek polemiše, gde je dečak koji još nije napunio 14 godina ubio desetoro i ranio pet osoba u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji nije krivično odgovoran.

- U slučaju dečaka koji je upucao svog brata sada postoje dve mogućnosti. Ukoliko je ubistvo sa umišljajem u pitanju, prema zakonu njemu se može odrediti vaspitno-popravna mera u trajanju od maksimalno četiri godine - kaže advokat Veljko Delibašić.

Prema njegovim rečima, druga opcija bi nastupila ako je u pitanju ubistvo, kako se za sada pretpostavlja, iz nehata.

Ukoliko je ubistvo iz nehata i delo koje teško pogađa izvršioca on može biti oslobođen svih optužbi ili da mu bude određena manja mera, a minimalna je 6 meseci - kaže nam advokat Delibašić.

Sa dečakom je, privedena i njegova baba u čijoj se sobi nalazilo oružje, a prema rečima advokata utvrđivaće se dodatne okolnosti, te ukoliko ona bude optužena za nedozvoljeno držanje oružja kazna bi mogla da bude u trajanju od 6 meseci do 5 godina.

- Ispitivaće se da li je ona znala da je oružje tu, na koga se ono vodi, kao i sve ostale okolnosti. Pretpostavlja se i da ona ne može odgovarati za delo Izazivanje opšte opasnosti, jer je to samo u slučaju da mu je ona dala pušku - objašnjava advokat.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, dečak koji je izvršio masovno ubistvo na Vračaru je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.