NE POSTOJI LEK PROTIV KORONE: Dr Stevanović otkriva na koji način se leče zaraženi pacijenti

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 22:34

"NE POSTOJI LEK PROTIV KORONE": Dr Stevanović otkriva na koji način se leče zaraženi pacijenti

Govoreći o metodama kineskih i ruskih lekara, Stevanović je rekao da oni imaju razlike u stavovima i pristupima šta više da se koristi u lečenju.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je večeras da ne postoji lek protiv virusa Covid-19, a da se u lečenju pacijenata koriste lekovi kada bolest postane simptomatična.

- Kratko i jasno - lek ne postoji. Svi lekovi koji se koriste u lečenju Kovida jedino služe za lečenje bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada postane simptomatična. Ne postoji lek, mi lekari koristimo samo zdravstvenu opremu. Nema preventivnog leka - rekao je Stevanović.

On je naveo da se u lečenju obolelih pacijenata koriste terapijski protokoli, koji su stvar struke i nisu za priče na društvenim mrežama i medijima.

- Te protokole je odredila struka, jasno su propisani, dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama i dostupni su svim zdravtsvenim radnicima - rekao je Stevanović.

- Mi pokušavamo da sve to prilagodimo našim uslovima. Bitno je što više smanjiti broj kontakata i smanjiti put širenja epidemije. Protokoli se razlikuju od kliničke slike, stanja, prethodne primene, starosti...- rekao je Stevanović.

On je dodao da ako se Kovid-19 ponaša kao svi drugi virusi, on će čekati svojih "novih pet minuta", a da je na nama da se bolje pripremimo na novu epizodu koja bi, kako kaže, mogla da se pojavi za par meseci, za par godina, a možda i nikad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.