NDNV: Vanredno stanje nikako ne može da bude izgovor za hapšenje novinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 17:24

NDNV: Vanredno stanje nikako ne može da bude izgovor za hapšenje novinara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skrenulo je danas pažnju javnosti na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji, koji se dešava pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

"Nakon hapšenja novinarke i članice Upravnog odbora NDNV Ane Lalić novinari u Srbiji su pred novim iskušenjem, jer je država njihov rad i istinito, pravovremeno izveštavanje počela da karakteriše kao 'krivično delo' i 'dizanje panike'", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << NDNV-a.

S obzirom na ozbiljno ugrožavanje slobode informisanja u vanrednom stanju, NDNV je ocenio da je sada više nego neophodno da esnafska udruženja, nevladine organizacije i međunarodna zajednica budno prate ostvarivanje prava građana u Srbiji i da brane slobodu informisanja i prava koja im pripadaju.

"Pozivamo i građane da ne dozvoljavaju da im vlasti ukinu pravo na profesionalno i istinito informisanje, jer samo tako mogu da donose kvalitetne i prave odluke za svoju sigurnost", navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju NDNV-a, vanredno stanje nikako ne može da bude alat za urušavanje ljudskih prava, a novinarima i novinarkama mora da se omogući slobodno bavljenje profesijom u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

"Smatramo da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti u Srbiji - zastrašivanje javnosti, kao i samih novinara i novinarki koji obavljaju posao u interesu te javnosti", navodi se u saoptenju.

NDNV je pozvao državne institucije da se ponašaju odgovorno i da poštuju kako Ustav Srbije tako i međunarodne akte za zaštitu prava medijskih radnika u vremenima krize.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.