NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od policije i od nadležnog tužilaštva da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.

"U njenom stanu je sinoć policija obavila pretres i privela ju je kao reakcija na njen tekst o stanju u Kliničkom centru Vojvodine i prijave Kliničkog centra, u kojoj se koleginica optužuje da je 'širila paniku' zato što je pisala o stanju u toj ustanovi. Prema poslednjim informacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odredili su joj meru zadržavanja od 48 sati. Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da", kaže se u saopštenju, prenosi N1.

Kako se navodi, sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju.

"NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima. Još jednom zahtevamo od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara. Apelujemo na novinare da u narednom periodu na svakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić. Nezavisno društvo novinara Vojvodine je o ovom privođenju obavestilo i domaće i međunarodne organizacije", dodaje se u saopštenju NDNV.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS zahteva hitno puštanje Ane Lalić na slobodu

Izvor: RTS, 02.Apr.2020

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i zahteva da ona hitno bude puštena na slobodu. . Anu Lalić sinoć je policija privela zbog članka o nedostatku zaštitne opreme...

Nastavak na RTS...

Novinarka iz Novog Sada puštena iz pritvora

Izvor: JužneVesti.com, 02.Apr.2020

Ana Lalić, novinarka portala "Nova.rs" puštena je iz pritvora nakon što je noć provela iza rešetaka, jer je, kako je rečeno prilikom sinoćnjeg privođenja, svojim tekstom širila paniku u vanrednom stanju. Po Ustavu i dalje demokratska država Srbija, preko policije i tužilaštva, uhapsila je...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.