Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDMBGD: Izdvajanja za kulturu da budu makar jedan odsto budžeta

Inicijativa "Ne davimo Beograd" podržala je danas predlog Nezavisne kulturne scene Srbije da budžetska izdvajanja za kulturu budu minimalno jedan odsto ukupnog državnog budžeta, kako bi se obezbedio makar minimalni budžetski podsticaj za razvoj savremenog stvaralaštva i očuvanja nasleđa.

"Kampanju 'Jedan odsto za kulturu' vidimo kao opravdani zahtev radnika u kulturi da se poboljša stanje u ovoj veoma bitnoj oblasti, ali i kao upozorenje društvu koje je dozvolilo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nađe u ovakvoj situaciji. Celokupna godišnja izdvajanja za kulturu, dakle sve plate, svi troškovi održavanja, svi kostimi, scenografije, izložbe, štampa, računi za struju ili honorari za umetnike, iznose manje od jedan odsto državnog budžeta ili 80 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Ta inicijativa je ocenila da se do povećanja ulaganja u kulturu može doći ako se pogleda u neke od "bizarnih troškova koje imaju država ili grad Beograd".

"Za izgradnju gondole na Kalemegdanu, država i Grad Beograd izdvojili su 15 miliona evra, za novogodišnju rasvetu u proseku 1,3 miliona godišnje, za muzičku fontanu četiri miliona evra, za jarbol na Ušću oko tri miliona, a za izgradnju nacionalnog stadiona planiraju ulaganje od preko 100 miliona evra. Umesto korupcionških, bizarnih ili potpuno štetnih projekata, zahtevamo da prioritet budu ulaganje u kulturu, obrazovanje, javni prevoz, zdravstvo ili socijalnu zaštitu", dodaje se.

U saopštenju se podseća na istraživanje Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope prema kojem Srbija u regionu troši ubedljivo najmanje po glavi stanovnika za kulturu - samo 11 evra, što je prema oceni inicijative "skandalozno malo" u poređenju sa Slovenijom koji troši 78, Hrvatskom 39, ali i Crnom Gorom i Makedonijom koje troše 36, odnosno 28 evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.