NAZIVAJU GA NOVIM BERLUSKONIJEM: Od “italijanskog klovna” strahuje cela Evropa (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Dec.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAZIVAJU GA NOVIM BERLUSKONIJEM: Od “italijanskog klovna” strahuje cela Evropa (FOTO)

Poraz odlazećeg premijera Italije Matea Rencija na jučerašnjem referendumu mogao bi pružiti vetar u leđa populističkom pokretu "Pet zvezdica" koji predvodi Bepe Grilo.

Pet zvezdica prema anketama je najpopularnija politička opcija u Italiji, a njen lider je postao velika politička zvezda nakon što se pre par godina upustio u politiku.

Nekadašnji TV voditelj i komičar, kojeg su mnogi nazivali "klovnom, a ne političarem", u medijima je proglašen novim Berluskonijem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prvenstveno zbog njegovih kontroverznih izjava, iako je Grilo bio veliki kritičar Berluskonijeve vladavine.

Grilo u javnim nastupima redovno govori kako je Italija u teškim ekonomskim i društvenim problemima, često se koristi psovkama i vulgarnim jezikom, no ne nudi rešenja.

Za Evropsku uniju tvrdi kako se radi o beskorisnoj tvorevini, te je bio vrlo glasan pobornik izlaska Italije iz EU. Nakon Bregzita, malo je ublažio stavove i najavio je raspisivanje referenduma o ostanku, ukoliko ostane na vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Grilo je paznju privukao i brojnim kontroverznim stavovima oko spoljne politike. Podržao je bivšeg iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, te je optužio "jevrejski lobi" da cenzuriše istinu o Palestini. Nedavno je pozvao na ukidanje sankcija Rusiji, ali i isključivanje Turske iz NATO pakta.

Pokret "Pet zvezdica" temelji se na internetu, a svi članovi stranke o ključnim pitanjima odlučuju putem online glasanja putem stranačkog programa "Rouseau", nazvanog prema švajcarskom filozofu Žanu Žanu Rouseau, poborniku demokracije.

Građanima koji žive ispod granice siromaštva, Grilo je obećao isplatu temeljnog dohotka. Kako se radi o čak 11 posto stanovnika, Grilo bi morao osigurati najmanje 15 milijardi evra iz proračuna kako bi mogao ispuniti to obećanje.

Ukoliko Italija napusti Evropsku uniju, radilo bi se verovatno o konačnom slomu, s obzirom da se radi o četvrtoj najvećoj državi i četvrtoj najvećoj ekonomiji u EU, a nakon sprovođenja Bregzita, Italija postaje treća u obe kategorije.

(Telegraf.rs/Izvor: jutarnji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.