NAUČNICI IZVELI SENZACIONALNI PODVIG: Zapanjiće vas koliko je udaljen asteroid na koji se spustila Nasina letelica (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 16:19

NAUČNICI IZVELI SENZACIONALNI PODVIG: Zapanjiće vas koliko je udaljen asteroid na koji se spustila Nasina letelica (VIDEO)

Benu je veoma primitivan svemirski objekat sa očuvanim hemijskim sastavom sa početka Solarnog sistema, pre više od 4,5 milijardi godina

Nasina misija uzimanja uzorka tla asteroida Benu bila je uspešna sudeći prema fotografijama i snimku kamere sa letelice "Oziris Reks” koja je u ranim jutarnjim časovima dotakla površinu svemirskog tela udaljenog 320 miliona kilometara od Zemlje.

Uzimanje uzorka izvršeno je na lokalitetu "Slavuj", a letelica je sletela na metar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od ciljanog mesta. Tim na Zemlji potvrdio je uspešan kontakt sa Benuom.

Preliminarni podaci pokazuju da je 30 centimetara široka glava uređaja za uzimanje uzorka "Tegsema" (Touch And Go Sample Acquisition Mechanism) šest sekundi provela u kontaktu sa asteroidom, nakon čega je "Oziris Reks" odskočio od njega.

Okrugla glava "Tegsema" jedini je deo letelice koji je dodirnuo površinu. Ubrzo nakon kontakta uređaj je probio tlo i smrvio poroznu stenu ispod sebe.

Na snimku se vidi da je glava uređaja provela 5 do 6 sekundi, a najveći deo uzorka prikupljen je u prve 3 sekunde nakon dodira.

Odmah posle sakupljanja uzorka, letelica je aktivirala svoje potisnike i udaljila se od Benua, u dobrom stanju.

Čini se da je "Oziris Reks" prikupio najmanje 60 grama uzoraka, ali ako se ispostavi da nije, letelica je sposobna da još dva puta pokuša sakupljanje.

. Kao takav može da nam otkrije mnogo o tome kako su Sunce i planete oko njega nastale.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Istraživanje svemira: Kako je NASA raketa "bacila petaka“ asteroidu

Izvor: B92, 22.Okt.2020

Istraživačka letelica Oziris-Reks pokupila je uzorke sa asteroida Benu...Letelica Nase Oziris-Reks stigla je na asteroid Benu udaljen od zemlje više stotina miliona kilometara...Ova istraživačka letelica provela je na asteroid samo nekoliko sekundi, što je dovoljno da pokupi uzorke tla. Oni će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.