NASTAVLJA PO SVOM: Džaferi smatra da je postao predsednik i zakazuje novu sednicu Sobranja?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJA PO SVOM: Džaferi smatra da je postao predsednik i zakazuje novu sednicu Sobranja?!

Rekao je da će biti predsednik svih poslanika i da će raditi u interesu svih makedonskih građana

Talat Džaferi, predstavnik albanske partije DUI, kojeg Nova tv predstavlja kao novoizabranog predsednika Sobranja, u prvoj izjavi za javnost poručio je da će biti predsednik svih poslanika.

Džaferi je za utorak 2. maja najavio novu sednicu najvišeg zakodavnog tela, u prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja, na nelegitiman način izabran >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << glasovima "parlamentarne većine", što je te večeri rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” upali u zgradu Sobranja.

Džaferi je, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijke poslove Brajanom Hojtom Jijem, izrazio nadu da će se povređeni u tom incident brzo oporaviti i vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

On je rekao da će biti predsednik svih poslanika i da će raditi u interesu svih makedonskih građana.

- Nadam se da će se, čim se svi poslanici vrate na svoja radna mesta, i sve drugo vratiti u normalu- rekao je Džaferi, istakavši da se oseća bezbedno.

Ji, koji od juče boravi u ranije najavljenoj poseti Makedoniji, danas je razgovarao sa predsednikom Ðorđem Ivanovim, a najavljeni su I razgovori sa liderima najuticajnijih parlamentarnih partija VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim I SDSM Zoranom Zaevim.

Makedonska politička kriza koja traje duže od dve godine kulminirala je nakon što je Ivanov odbio da mandate za sastav nove vlade dodeli Zaevu, koji je okupio parlamentarnu većinu uz pomoć dve albanske partije - DUI i Besa.

Ivanov smatra da je Zaev podlegao ucenama albanskih partija prihvatanjem takozvane Tiranske platforme, kojom bi, između ostalog, albanski jezik bio priznat kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Podržava nas demokratski svet, prihvatite novu realnost"

Izvor: B92, 02.Maj.2017, 13:45

Skoplje -- Novi predsednik Sobranja Talat Džaferi rekao je da očekuje da "druga strana razmisli o situaciji u Makedoniji i prihvati realnost nove parlamentarne većine"...Džaferi je za švajcarski portal na albanskom Albinfo.ch rekao da stvari više nisu u rukama VMRO i da nije na njima da donose...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.