NAŠI STRUČNJACI UVELIKO PROUČAVAJU VAKCINU PROTIV KORONE: Planira se nabavka PET MILIONA doza

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 08:47

NAŠI STRUČNJACI UVELIKO PROUČAVAJU VAKCINU PROTIV KORONE: Planira se nabavka PET MILIONA doza

Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već gledaju stručnjaci

Naši stručnjaci uveliko proučavaju dokumentaciju i protokole svih kliničkih i ranijih faza testiranja vakcine protiv koronavirusa koju će dobijati građani Srbije.

Mada zvaničnici nisu spremni da iznose konkretne detalje, indirektno je juče potvrdila i premijerka Ana Brnabić. Ona je rekla da država radi svakodnevno na tome da Srbija bude jedna od prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te da se pregovara s raznim kompanijama i partnerima.

 -Pregovaramo s nekoliko partnera, međutim, ne bih dalje o tome. Ali mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu i to potpuno bezbednu. Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci - naglasila je Brnabićeva.

 A prema informacijama dobijenim od sagovornika koji je i sam član kriznog štaba, naši epidemiolozi i kliničari već neko vreme bave se jednom konkretnom vakcinom, onom koja bi trebalo prva da nam stigne.

Nešto slično je saopštio i predsednik Vučić, napravljen je dogovor za dobijanje velikih količina jedne vakcine. Vi ste pisali da se radi o kineskoj, ne mogu vam to potvrditi, ali još manje ću demantovati. Pa vi shvatite to kako želite - bio je pomalo zagonetan, ali i dovoljno jasan.

Srpski stručnjaci do sada su veoma zadovoljni onim što su videli u dokumentaciji. Vakcina o kojoj govorimo proveravana je po svim protokolima Svetske zdravstvene organizacije, prvo na životinjama, a potom u nekoliko faza i na ljudima. To što se radilo nešto brže nego što je uobičajeno ne znači da je testirana na manjem broju ljudi. Naprotiv, baš zbog potrebe za masovnom proizvodnjom o tome se posebno vodilo računa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.