NAŠ NOVINAR UMRO U ISTANBULU: Borio se sa teškom bolešću, za njega bila pokrenuta i humanitarna akcija (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2022, 16:41

NAŠ NOVINAR UMRO U ISTANBULU: Borio se sa teškom bolešću, za njega bila pokrenuta i humanitarna akcija (FOTO)

Jedan od doajena novinarstva u bivšoj Jugoslaviji Vlastimir Mijović preminuo je danas u 65. godini u Istanbulu nakon više meseci borbe s teškom bolešću.

Pre nekoliko dana pokrenuta je humanitarna akcija jer se Mijović nalazio na lečenju u Istanbulu, a zbog teškog zdravstvenog stanja bio mu je potreban specijalni sanitetski avion za povratak u Sarajevo, izvestio je portal klix.ba.

Vlastimir Mijović rođen je u Foči, a osnovnu školu, gimnaziju i žurnalistiku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Fakultetu političkih nauka završio je u Sarajevu.

Tokom nepune četiri decenije profesionalnog rada, bio je angažovan u brojnim medijima.

Karijeru je započeo 1979. godine kao novinar u sarajevskim „Našim danima“, da bi 1980. postao urednik unutrašnje politike tog lista, a potom i njegov glavni i odgovorni urednik od 1981. do 1985.

Potom prelazi u Beograd gde 1985. do 1988. godine vodi nedeljnik "Mladost", kritički nastrojen prema zbivanjima u uveliko uzburkanoj SFR Jugoslaviji.

Mijović je od 1988. radio kao politički komentator sarajevskog dnevnog lista „Oslobođenje“, čiji je dopisnik iz Moskve između 1990. i 1995. godine.

Kao glavni i odgovorni urednik izdanja “Oslobođenja“ za inostranstvo živi i radi u Ljubljani 1995/96. godine.

Bio je na čelu magazija "Svijet", pomoćnik glavnog i odgovornog urednika "Oslobođenja", odgovorni urednik "Poslovnih novosti“, a kao kao glavni i odgovorni urednik vodio je dnevni list na engleskom "Bosnia Daily", zatim mesečnik „Strogo pov“, a 2007/08. i „Oslobođenje“.

NaTV BiH je vodio između 1997. i 2000. sedamdesetominutni politički tok šou „Argumenti“ i „Otvorena vrata“, a bio je i izvršni direktor za komunikacije i koordinaciju programa FTV.

Mijović je objavio više hiljada novinskih tekstova u beograskim novinama "Danas", "NIN" i "Duga", slovenačkom "Delu" i "Mladini", kao i u "Slobodnoj Dalmaciji" i "Globusu".

Od 1979. do danas objavio je više stotina izveštaja i komentara na radio stanicama „Slobodna Evropa“, „Radio svoboda“, BBC na ruskom, „Dojče vele“ „Radio Sarajevu“ i Radiju Bosne i Hercegovine..

Priznanje "Novinar godine" Udruženja novinara BiH dobio je 1988. godine.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.