NAKON TRAGEDIJE - ŠOK ODLUKA! Kompanija u čijem je vlasništvu podmornica Titan napravila (ne)očekivan potez

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 07:10

NAKON TRAGEDIJE - ŠOK ODLUKA! Kompanija u čijem je vlasništvu podmornica "Titan" napravila (ne)očekivan potez

Vlasti SAD i Kanade i dalje istražuju uzrok tragedije.

Kompanija "OceanGate", čiji je direktor upravljao podmornicom Titan koja je implodirala u blizini olupine Titanika, saopštila je danas da obustavlja sva istraživanja i komercijalne operacije.

Iz kompanije nisu naveli nikakve detalje, prenosi Rojters. Vlasti SAD i Kanade i dalje istražuju uzrok podvodne implozije u kojoj je stradalo svih pet osoba koje su se nalazile u podmornici.

Privatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kompaniju OceanGate osnovali su 2009. Stokton Raš i Giljermo uillermo Sonlajn. Koristeći iznajmljene komercijalne podmornice, kompanija je poslednjih trinaest godina odvodila klijente na razna mesta, uključujući olupine i Andrea Dorije i Titanika, prenosi "Gardijan".

OceanGate je stekao globalnu važnost u junu kada je nestalo jedno od njegovih podvodnih plovila. Američka obalska straža je kasnije potvrdila da je Titan pretrpeo "katastrofalnu imploziju" i da su svi članovi posade, uključujući Raša, poginuli. Pored njega, stradali su britanski avanturista Hamiš Harding (58), francuski veteran Pol-Anri Nargole (77), britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud (48) i njegov 19-godišnji sin Sulejman.

Podsetimo, podmornica Titan sa petoricom putnika i članova posade krenula je u ekspediciju u nedelju 18. juna, u 8 sati ujutru, oko 1.100 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. U 9.45 ujutro, sat i 45 minuta posle zaranjanja ka olupini čuvenog Titanika, Titan je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom.

Vest o nestalom brodu podstakla je multinacionalnu operaciju potrage i spasavanja, koja je završena kada su zvaničnici objavili da je podmornica verovatno eksplodirala, ubivši sve one koji su bili na njoj.

Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, tragalo je za podmornicom Titan. Tokom opsežne potrage na oko 3.800 metara pod vodom otkriveno je pet delova, a neki od njih su pripadali kapsuli koja je održavala pritisak unutar plovila.

Robotska vozila na daljinsko upravljanje, opremljena kamerama, skenirala su dubine morskog dna. Pripadnik Obalske straže rekao je da je nosni konus, koji se nalazi izvan potisnog trupa, bio prvi nađeni komad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.