NAJVIŠA ZGRADA NA SVETU Iračka Mlada​ zaseniće Burdž Kalifu sa neverovatnih 1.151 metara

Izvor: Blic, 02.Feb.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVIŠA ZGRADA NA SVETU Iračka "Mlada​" zaseniće Burdž Kalifu sa neverovatnih 1.151 metara

Za 10 godina titulu najviše zgrade na planeti poneće "Mlada", građevina visoka 1.151,84 metra!

Sa buduće zgrade rekorderke pružaće se pogled na irački grad Basru, ali i njegovu okolinu, međutim, ono što će je upisati u istoriju je energetska samostalnost zahvaljujući "velu" od solarnih ploča. Ukoliko arhitekte budu uspele da "presele" "Mladu" sa nacrta na teren, ova zgrada bila bi pionirski iskorak u oblasti tipova građevina.

Uz pomoć "vela" solarnih panela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovaj gigant sa četiri kule proizvodiće onoliko energije koliko mu je potrebno, što do sada nije zabeleženo u projektovanju veoma visokih građevina.

Drugim rečima, to je krupan korak ka izgradnji takozvanih vertikalnih gradova.

"Mlada" će lako prestići najviše svetske građevine, kako one koje već postoje poput Burdž Kalife u Dubaiju i Svetskog trgovinskog centra u Šangaju visoke 828, odnosno 492 metra, tako i buduću rekorderku, saudijsku kulu "Kingdom Tower", koja će se, kada bude završena, izdizati čitav kilometar ka oblacima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.