NAJVEĆI NAPAD U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA: Kako je arapski svet reagovao na sukob Hamasa i Izraela (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2023, 17:24

NAJVEĆI NAPAD U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA: Kako je arapski svet reagovao na sukob Hamasa i Izraela (VIDEO)

Izrael je saopštio da je Hamas objavio rat, a premijer, Benjamin Netanjahu, je obećao da će "uzvratiti".

Palestinska grupa Hamas izvela je najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina, ubivši više od 800 ljudi u iznenadnoj operaciji koja je uključivala borce koji su ušli u Izrael kopnom, morem i vazduhom koristeći paraglajdere nakon baraža raketa ispaljenih iz pojasa Gaze.

Izrael je saopštio da je Hamas objavio rat, a premijer, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Benjamin Netanjahu, je obećao da će "uzvratiti".

Ovako su reagovale ključne arapske zemlje:

SAUDIJSKA ARABIJA

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da Saudijska Arabija "pomno prati dešavanja bez presedana između različitih palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga, što je rezultiralo eskalacijom nasilja na nekoliko frontova".

U njemu se navodi da Rijad poziva na "trenutni prekid eskalacije" između obe strane i "zaštitu civila".

KATAR

Katar, koji se oštro protivi normalizaciji odnosa sa Izraelom, izrazio je "duboku zabrinutost" zbog razvoja situacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Izrael "isključivo odgovoran za tekuću eskalaciju zbog kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda, uključujući nedavne ponovljene upade u svetu džamiju Al-Aksa pod zaštitom izraelske policije".

Pozvao je međunarodnu zajednicu "da primora Izrael da zaustavi svoja očigledna kršenja međunarodnog prava, da ga smatra odgovornim da poštuje legitimne međunarodne odluke i istorijska prava palestinskog naroda i spreči da se ovi događaji iskoriste kao izgovor za podsticanje novog nesrazmernog rat protiv palestinskih civila u Gazi".

Hamas released a video of resistance paraglider flight in the occupied territories, which shows that this operation is a kind of humiliation of the defense. pic.twitter.com/KlrXIQieRP

— yalnız kurt (@MApodogan) October 7, 2023

UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su "duboku zabrinutost" zbog eskalacije u saopštenju u kojem je naglašena potreba "zaustavljanje eskalacije i očuvanje života civila".

Pozvao je na "trenutno reaktiviranje međunarodnog kvarteta kako bi se oživeo put arapsko-izraelskog mira" i pozvao međunarodnu zajednicu da unapredi sve napore uložene u postizanje sveobuhvatnog i pravednog mira i spreči da se region povuče na "novi nivo nasilja, napetosti i nestabilnosti".

KUVAJT

Kuvajt je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja događaja između Izraela i Palestinaca, okrivljujući Izrael za, kako je rekao, "očigledne napade".

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju pozvalo međunarodnu zajednicu da "prekine provokativnu praksu okupacije" i "politiku širenja naselja".

#BREAKING Hamas released more footage showing strikes on IDF Merkava tanks, including with armed drones. pic.twitter.com/f2YVBFLrzV

— Clash Report (@clashreport) October 9, 2023

OMAN

Oman je pozvao Izrael i Palestince da budu maksimalno uzdržani, javila je državna novinska agencija citirajući zvanično saopštenje.

U saopštenju se traži od međunarodne zajednice i međunarodnih strana da "odmah intervenišu kako bi zaustavile tekuću eskalaciju i pribegle pravilima međunarodnog prava".

EGIPAT

Egipat, koji je normalizovao odnose sa Izraelom 1980. prema mirovnom sporazumu, upozorio je na "teške posledice" eskalacije tenzija između Izraela i Palestinaca u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je prenela državna novinska agencija.

Poziva se na "maksimalnu uzdržanost i izbegavanje izlaganja civila daljoj opasnosti".

More images of Hamas finding out. pic.twitter.com/fpdAwKjUux

— The Mossad: Satirical, Yet Awesome (@TheMossadIL) October 9, 2023

MAROKO

- Kraljevina Maroko izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije i izbijanja vojne akcije u pojasu Gaze i osuđuje napade na civile gde god da se nalaze - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

LIBANSKI HEZBOLAH

Libanski Hezbolah je u saopštenju pohvalio Hamas za njegovu "herojsku operaciju".

- Hezbolah čestita palestinskom narodu koji pruža otpor - navodi se u saopštenju libanskog šiitskog pokreta, pozdravljajući Hamas i njegovo krilo, za "veliku, herojsku operaciju".

Hezbolah je rekao da njegovo rukovodstvo prati razvoj događaja i da je "u direktnom kontaktu sa rukovodstvom palestinskog otpora u zemlji i inostranstvu".

Hezbolah je rekao da je operacija Hamasa u Izraelu "odgovor na kontinuirane zločine okupacije i nastavak napada na sveta mesta".

#BREAKING: Moroccans took part in a rally in support of the Palestinian people and the Gaza Strip in the Moroccan city of Tetouan. #GazaUnderAttack #Palestine #Gaza #Hamas #Israel #IsraelPalestineWar #FreePalastine #غزة_تحت_القصف #IStandWithPalestine pic.twitter.com/0HyK3AmhJt

— Vidarbha Times (@VidarbhaaTimes) October 9, 2023

SIRIJA

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je operaciju Hamasa "časnim dostignućem koje dokazuje da je jedini način da Palestinci dobiju svoja legitimna prava otpor u svim njegovim oblicima".

Sirija je takođe izrazila podršku palestinskom narodu i snagama koje se "bore protiv cionističkog terorizma".

JEMEN

Pobunjenici Huti koji kontrolišu glavni grad Sanu rekli su da podržavaju "herojsku operaciju džihadista".

Operacija je nazvana "bitkom za dostojanstvo, ponos i odbranu".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ZLOKOBNA PORUKA SA CRVENOG TRGA Pogodite kome su lideri Hamasa išli da se poklone u mesecima pre napada na Izrael

Izvor: Blic, 09.Okt.2023

Nakon što je Hamas pokrenuo najveći napad na Izrael u proteklih više godina, mnoge oči su se okrenule ka Moskvi. Dok na Zapadu sumnjaju da je upravo Kremlj pružio obaveštajnu podršku Palestincima za moćan napad koji je iznenadio Izrael, kao i oružje dostavljeno preko Sirije i Libana, otvorilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.