NAJLEPŠA VEST DANAS: Smederevo će stipendirati socijalno ugrožene studente i srednjoškolce

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJLEPŠA VEST DANAS: Smederevo će stipendirati socijalno ugrožene studente i srednjoškolce

Grad Smederevo nastavlja da pomaže darovite studente i srednjoškolce. Ranijih godina stipendije su bile rezervisane samo za najbolje studente i đake, a od ove godine, na inicijativu gradonačelnice, dr Jasne Avramović stipendije će dobiti i jedan broj učenika i studenata iz socijalno ugroženih kategorija.

- Odlukom Gradskog veća, u skladu sa opredeljenim budžetskim sredstvima, ove godine, finansijske pomoći su dodeljene svim učenicima i studentima koji su konkurisali, tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << će biti potpisani ugovori sa ukupno 95 đaka, 86 studenata i 9 učenika srednjih škola. Želja nam je bila da na ovaj način doprinesemo većoj motivisanosti i zalaganju naših učenika u stalnoj borbi za sticanje znanja, da pokažemo da Grad Smederevo želi da ulaže u obrazovanje, pa otuda i ovakva odluka – kaže gradonačelnik, dr Jasna Avramović.

Napravljena je razlika između talentovanijih đaka (bivših stipendista) koji su morali da ispune strože kriterijume, i kategorije učenika iz siromašnijih porodica.

Od učenika trećeg i četvrtog razreda srednjih škola traženi su odličan uspeh (najmanji prosek 4,75) i takmičarski rezultati, studenti su morali da ispune stavku proseka u prethodnoj godini studija (najmanje 9,00).

Foto: Telegraf

U toj kategoriji sa strožim kriterijumima, podeljeno je, ove godine 30 finansijskih pomoći.

Za ostale učenike i studente kriterijumi su bili blaži (prosečna ocena 4.00 za učenike, prosek 7,50 u prethodnoj godini studija za studente), ali je jedan od uslova bio je i da mesečni prihod po članu porodičnog domaćinstva u periodu od šest meseci ne prelazi cenzus od 10.000,00 dinara.

- Mislimo i na još jednu ranjivu grupu - kaže gradonačelnica i dodaje:

-Prošle godine smo doneli i odluku o podsticanju obrazovanja kojom su obuhvaćeni i učenici i studenti sa invaliditetom. Grad Smederevo uvek vodi računa o ovim kategorijama građana, pa smo ove godine dodelili dve finansijske pomoći studentima sa invaliditetom.

Gradonačelnica priznaje da su mesečne stipendije male i da sa njima mnogo toga ne može da se reši.

Foto: Profimedia/Caia Image

- Moja ideja je da im godišnje stipendije isplatimo jednokratno i to u toku leta. Ove godine oko 100 smederevskih đaka i studenata dobilo je po 80.000 dinara, a to je već suma koja je značajna za njihove budžete. Mogu da priušte sebi pristojno letovanje kao nagradu za dobro učenje. Ovaj novac će dobro doći našim đacima i njihovim roditeljima koji neretko, uz teškoće uspevaju da od jeseni do narednog leta podmire sve troškove školovanja - kaže gradonačelnica dr Jasna Avramović.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.