NA POMOLU POTPISIVANJE UGOVORA VLADE CRNE GORE I SPC! Sporazum koji će promeniti SVE - ostalo još da se utanači datum

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 19:59

NA POMOLU POTPISIVANJE UGOVORA VLADE CRNE GORE I SPC! Sporazum koji će promeniti SVE - ostalo još da se utanači datum

Kroz ovaj sporazum predupredili bi se svi eventualni pokušaji da se najznačajnija institucija u istorijskom trajanju Crne Gore dovede ponovo u položaj obespravljene strane.

Potpisivanjem ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u potpunosti bi bila potvrđena pobeda prava, pravde i narodne volje koju je ugrozilo slovo antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti.

Prema mišljenju brojnih analitičara, kroz ovaj sporazum predupredili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi se svi eventualni pokušaji da se najznačajnija institucija u istorijskom trajanju Crne Gore dovede ponovo u položaj obespravljene strane.

- Razgovarao sam sa patrijarhom srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen - napisao je Krivokapić na Tviteru.

Na ovaj način poslata je nedvosmislena i ohrabrujuća poruka za sve vernike Srpske pravoslavne crkve.

Odluku premijera Krivokapića pozdravili su i predstavnici parlamentarne većine, za razliku od DPS-a i ostalih predstavnika bivšeg režima koji su, podrazumeva se, najavljeni Sporazum okarakterisali kao tajni dogovor koji, kako su istakli, ima za cilj ugrožavanje nacionalnih interesa države Crne Gore.

Književnik i režiser Dragoslav Bokan, izjavio je za IN4S da, uprkos činjenici da promene u Crnoj Gori idu teško i presporo "valjda zato što je Milov uticaj samo smanjen i prigušen, a ne pobeđen i iskorenjen", od velikog značaja je da se Crna Gora „duhovno unormali".

- Crna Gora će ostati NATO zemlja, sa sve držanjem nepravednih sankcija Rusiji i izdajničkim priznanjem razbojničke kvazi-države Kosovo. I tu se još zadugo ništa neće promeniti, bez obzira na naša neugasla sećanja na veličanstvene litije iz prošle godine. Nažalost, ali je tako… Tako da viši oblik nezavisnosti i suverenosti nije moguć u neposrednoj budućnosti Crne Gore, pa se sve svodi na makar minimalnu normalizaciju do skoro potpuno porobljene i kriminalizovane zemlje. Zbog toga je toliko važno da se uspostave što čvršći temelji za budućnost, posebno u duhovnoj dimenziji - naglasio je Bokan.

Prvi korak ka tome, dodaje Bokan, bilo je poništavanje (u formi izmena - prim. D.B) „razbojničkog Zakona o verskim zajednicama", a drugi - potpisivanje odgovarajućeg ugovora sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (slično onome što je već urađeno sa Islamskom zajednicom i Rimokatoličkom crkvom - prim. D.B).

- Ništa manje od toga, i u najkraćem mogućem roku. To ko je odmah istupio protiv ovakvog stanja stvari i nameravanih poteza crnogorske vlade (srbofobi iz okruženja M. Đukanovića i M. Dedeića) najbolje svedoči o čemu se tu radi. Čim se ovako ostrašćeno pobune antisrpski i raskolnički propagandisti sa montenegrinskog dna kace, jasno je da je reč o nečem zaista ispravnom i realno važnom za već pomenutu, kakvu-takvu normalizaciju života građana Crne Gore. Doprinos (litijama započetog) oslobađanja naroda i konkretan kontra-potez svemu što je Milova samovolja (od Zapada naređena) tamo napravila. Makar da se iznutra, duhovno oslobodi bezbožničkog terora, ako već ne može da učini više u prostoru fizičkog, spoljnog oslobođenja. "I malo je mnogo", kada se radi o zavetnoj sferi događaja u istoriji civilizacijski dezorijentisane Crne Gore, pa se zato moraju svim silama braniti ovi i ovakvi nagoveštaji buduće (one prave) slobode - rekao je Bokan u razgovoru za IN4S.

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i državni sekretar Svete Stolice Tarcisim Card. Bertone potpisali su 24. juna 2011. godine, u Vatikanu, "Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice".

U martu 2012. godine Skupština je ratifikovala ovaj ugovor, čime se. između ostalog, Crna Gora obavezala da priznaje javno pravni subjektivitet Katoličke crkve, a sve u skladu sa načelima svog Ustava i kanonskim pravom Katoličke crkve, kao i da Crna Gora priznaje i javno pravni subjektivitet svih crkvenih ustanova koje imaju takav pravni subjektivitet u skladu sa odredbama kanonskog prava Katoličke crkve.

Usvojenim Ugovorom se priznaje pravo Katoličkoj crkvi da osniva, menja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava. Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Svetom Stolicom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima, u državi i inostranstvu.

Katoličkoj crkvi se garantuje sloboda delovanja i javnog nastupanja, usmenog i pismenog izražavanja, štamparske detalnosti, osnivanje radio i televizijskih stanica, osnivanja udruženja i ustanova sa ciljem socijalne pomoći i humanitarnog delovanja.

Crna Gora priznaje Katoličkoj crkvi slobodu vršenja verskih obreda. Ugovorom se uređuje način imenovanja i dodele crkvenih službi, imenovanje, premeštaj i smena biskupa.

Dokumentom se, u načelu, regulišu pitanja u vezi imovine Katoličke crkve i crkvenih pravnih lica. Katoličkoj crkvi se priznaje pravo da osniva srednje verske škole i obrazovne institucije višeg ranga za školovanje sveštenika i pastoralnih radnika.

S druge strane, u januaru 2012. godine potpisan je i stupio na snagu "Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i islamske zajednice u Crnoj Gori", čime je Crna Gora priznala pravni subjektivitet koji je Islamska zajednica u Crnoj Gori imala prije stupanja na snagu ovog ugovora.

Ovim Ugovorom Crna Gora se obavezala da garantuje pravo Islamskoj zajednici u Crnoj Gori da slobodno komunicira i održava veze sa islamskim zajednicama, institucijama i organizacijama u drugim zemaljama, posebno uvažavajući istorijske veze sa Islamskom zajednicom u Republici Turskoj. Takođe, imenovanje, premeštaj i smena muftija, glavnih imama, imama i drugih verskih lica u nadležnosti su Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Crna Gora, po Ugovoru, jemči Islamskoj zajednici u Crnoj Gori slobodu obavljanja verskih obreda i verskih poslova.

Crna Gora jemči nepovredivost mesta za vršenje verskog obreda: džamija, mesdžida i tekija sa pratećim prostorima oko istih (harema) i slično.

Kada su u pitanju imovinski odnosi, Islamska zajednica u Crnoj Gori ima pravo da kupuje, poseduje, koristi ili otuđi pokretne i nepokretne stvari, stiče i otuđuje imovinska prava, u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. Imovina se vodi kao imovina Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.