NA KOSOVU POČEO POPIS

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA KOSOVU POČEO POPIS

BEOGRAD - Na Kosovu je počeo popis stanovništva i domaćinstava koji će trajati do 15. aprila. Poslednji kompletan popis u pokrajini obavljen je 1981. godine.

Pokušaj da se obavi 1991. bojkotovali su kosovski Albanci. Popis stanovništva, stanova i porodičnih domaćinstava organizuje statistički zavod Kosova, uz međunarodni monitoring.

Na severu Kosova proces će nadgledati Kancelarija UN za projektne službe (UNOPS). Pripreme za popis počele su 2005. godine i stalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ih je nadgledala Međunarodna posmatračka operacija i međunarodne organizacije.

Povodom strahovanja zbog pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, iz međunarodnih organizacija koje će pratiti i nadgledati izbore, procenjeno je da su pitanja usklađena s međunarodnim standardima, jer su ispitanici slobodni da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i veroispovest, ali nisu obavezni.

Vlada Srbije pozvala je kosovske Srbe da ne učestvuju u popisu ukoliko ih na celoj teritoriji Kosova ne sprovode UN. Danas je počeo popis i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, dok je u Srbiji i Makedoniji odložen za jesen.

U BiH ga za sada neće biti jer nije usvojen odgovarajući zakon na nivou države. U RS je donet zakon, ali se vlasti još ne izjašnjavaju da li će i kada biti popisa u tom entitetu. U slučaju i da bude sproveden, on neće biti validan za međunarodnu zajednicu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.