Počeo popis stanovništva na Kosovu

Izvor: Blic, 01.Apr.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo popis stanovništva na Kosovu

PRIŠTINA - Na Kosovu je danas počeo popis stanovništva i domaćinstava koji će trajati do 15. aprila.

Poslednji kompletan popis u Pokrajini obavljen je 1981. godine. Pokušaj da se obavi 1991. bojkotovali su kosovski Albanci.

Popis stanovništva, stanova i porodičnih domaćinstava organizuje statistički zavod Kosova, uz međunarodni monitoring. Na severu Kosova poces će nadgledati Kancelarija UN za projektne službe (UNOPS).

Pripreme za popis počele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su 2005. godine i stalno ih je nadgledala Međunarodna posmatračka operacija i međunarodne organizacije.

Povodom strahovanja zbog pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, iz međunarodnih organizacija koje će pratiti i nadgledati izbore, procenjeno je da su pitanja usklađena s međunarodnim standardima, jer su ispitanici slobodni da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i veroispovest, ali nisu obavezni.

Vlada Srbije pozvala je kosovske Srbe da ne učestvuju u popisu ukoliko ih na celoj teritoriji Kosova ne sprovode UN.

Danas je počeo popis i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, dok je u Srbiji i Makedoniji odložen za jesen.

U BiH ga za sada neće biti jer nije usvojen odgovarajući zakon na nivou države. U RS je donet zakon, ali se vlasti još ne izjašnjavaju da li će i kada biti popisa u tom entitetu. U slučaju i da bude sproveden, on neće biti validan za međunarodnu zajednicu.

Povezane vesti: Zanijer: UN će biti uključene u dijalog Savet bezbednosti UN o Kosovu 12. novembra Sejdiju: Neće biti pregovora o statusu Kosova Sejdiju i Tači razgovarali sa ambasadorima o rezoluciji Euleks: Na severu Kosova mirno

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popisi stanovništva u regionu

Izvor: B92, 01.Apr.2011

Priština/Podgorica/Zagreb -- Na Kosovu je danas počeo popis stanovništva i domaćinstava koji će trajati do 15. aprila...Danas je počeo popis i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, dok je u Srbiji, Makedoniji i Albaniji odložen za jesen...Poslednji kompletan popis na Kosovu obavljen je 1981. godine. Pokušaj...

Nastavak na B92...

NA KOSOVU POČEO POPIS

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011

BEOGRAD - Na Kosovu je počeo popis stanovništva i domaćinstava koji će trajati do 15. aprila. Poslednji kompletan popis u pokrajini obavljen je 1981. godine...Pokušaj da se obavi 1991. bojkotovali su kosovski Albanci. Popis stanovništva, stanova i porodičnih domaćinstava organizuje statistički...

Nastavak na Kurir...

Na severu Kosova nije počeo popis

Izvor: Beta, 01.Apr.2011

BEOGRAD, 1. aprila 2011. (Beta) - Popis stanovništva na severu Kosova i Metohije nije počeo, izjavio je u petak predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i dodao da je ubedjen da u tom delu Pokrajine na popis niko neće pristati..."Po našim saznanjima popis na severu nije počeo",...

Nastavak na Beta...

Počeo popis na KiM

Izvor: Danas, 01.Apr.2011

Na Kosovu je juče počeo popis stanovništva i domaćinstava, koji će trajati do 15. aprila. Poslednji kompletan popis na Kosovu i Metohiji obavljen je 1981. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.