Muzičke stolice: Koja fotelja ostaje prazna posle Savamale

Izvor: N1 televizija, 11.Jun.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzičke stolice: Koja fotelja ostaje prazna posle Savamale

Fotelje gradskih funkcionera zbog rušenja u Hercegovačkoj su počele da se drmaju. Postavlja se pitanje da li će fotelju gradonačelnika napustiti Siniša Mali i da li će u nju sesti njegov sadašnji zamenik Andreja Mladenović čije su se aktivnosti prethodna tri dana naglo umnožile.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović poručio je građanima, uoči protesta, da imaju pravo na proteste, ali ih je i posavetovao da "brazilske patke" i sve te, kako kaže, "uvežene načine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << protestovanja" ostave tim drugim zemljama i onima koji ih organizuju.

Mladenović i dalje ne otkriva da li takvu poruku Beograđanima šalje kao budući gradonačelnik, nakon pisanja medija da bi upravo on mogao da zameni Sinišu Malog, ukoliko Mali podnese ostavku zbog rušenja u Savamali. Osim političke, krivci za rušenje snosiće, prema rečima mandatara, i krivičnu i prekršajnu odgovornost.

Na pitanje novinara N1 da li je on budući gradonačenik, zamenik prvog čoveka Beograda Andreja Mladenović je rekao: "Ne znam da li ste vi neinformisani, neobavešteni, mi imamo gradonačelnika Sinišu Malog".

"Ja sam zamenik gradonačelnika, tako da je to stanje koje imamo i ja tu više nemam šta ni da dodam ni da oduzmem", rekao je Mladenović.

Šta podrazumeva krivična, a šta prekršajna odgovornost?

Politička odgovornost samo je jedna od posledica za krivce u vrhu gradske vlasti.

"Imate povredu slobode kretanja kao jednu mogućnost, potom nasilničko ponašanje, ugrožavanje bezbednosti, takođe imate i uništenje i oštećenje tuđe stvari, s obzirom na to da je imovina ljudi bila uništena - to je taj deo koji se tiče krivične odgovornosti, a što se tiče prekršajne, imate vređanje, vršenje nasilja, pretnje, ostavljanje opasnih predmeta i niz prekršajnih koj ovde mogu da se primene", kaže pravnik Milan Antonijević iz YUCOM-a.

Prema rečima samog mandatara Aleksandra Vučića, biće i krivične i prekršajne odgovornosti, zavisno od toga koja su prava građana povređena, a spisku se ne nazire kraj, od osnovih ljudskih do imovinskih prava.

Tek Tužilaštvo bi, kažu pravnici, moglo da ima pune ruke posla, no od te institucije i dalje ni reči. Umesto toj instituciji, policija je informacije koje je prikupila dostavila prvo Aleksandru Vučiću što, kako kaže profesor Bogoljub Milosavljević, govori o tome da se policija često rukovodi političkim ineteresima, umesto da se drži zakona.

"Takvo Tužilaštvo onda teško može samostalno da obavlja svoju funkciju, ako neko pre njega ima informacije na osnovu koji bi Tužilaštvo trebalo nešto da radi, pa onda taj neko, a to baš nije neko nego vrlo bitna osoba, kaže šta o tome misli, šta treba da se uradi - onda se Tužilaštvu vezuju ruke i ono se se stavlja u procep, da li će ili neće skupiti hrabrosti da reaguje kako činjenice pokazuju", kaže profesor Bogoljub Milosavljević sa Univerziteta Union.

U tom slučaju ostaje otvoreno pitanje, ako je Tužilaštvu potrebno da "sakuplja hrabrost", od koga uopšte onda očekivati da bude hrabar u ovoj zemlji?

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.