Muslimanska braća traže povratak Morsija na vlast, poginulo petoro ljudi

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimanska braća traže povratak Morsija na vlast, poginulo petoro ljudi

Nekoliko stotina islamističkih pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija krenulo je večeras ka nacionalnoj televiziji na obalama reke Nil u centru Kaira. Na demonstracijama u Kairu danas je poginulo najmanje troje ljudi, javila je francuska agencija AFP. U gradu El Arišu ubijena su dva policajca.

Svedoci kažu da su oni prešli most na Nilu u blizini Trga Tahrir, gde se nalaze Morsijevi protivnici.

U blizini Trga nalaze se vojnici s oklopnim vozilima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojska je saopštila da namerava da rivalske frakcije drži razdvojene, a islamisti su prešli most i okupili se ispred sedišta televizije, javio je Rojters.

Ranije danas, lider pokreta Muslimanska braća u Egiptu Mohamed Badi prisustvovao je protestima u Kairu, navedeno je u saopštenju političkog krila tog pokreta.

Egipatske bezbednosne snage su saopštile da je Badi uhapšen u četvrtak po naredjenju tužilaštva, nakon zbacivanja s vlasti predsednika Mohameda Morsija koji je pripadnik Muslimanske braće, ali je taj pokret kasnije demantovao njegovo privodjenje, preneo je Rojters.

Badi se u Kairu obratio desetinama hiljada pristalica zbačenog predsednika rečima "Vaš vođa je Morsi". Prvi čovek Bratstva pozvao je pristalice da ostanu lojalni svom predsedniku.

- Bog je Morsija učinio pobednikom, i on će mu pomoći da se vrati na vlast. Mi smo njegovi vojnici i branićemo ga svojim životima - kazao je Badi.

On je pozvao Egipćane na proteste i poručio vojnim vlastima da se neće uplašiti od pretnji. Badi je po zbacivanju Morsija sa vlasti bio priveden, ali je danas

pušten na slobodu.

- Sloboda revolucionarima, nastavićemo našim putem - poručio je Badi.

Na demonstracijama Morsijevih pristalica u Kairu danas je poginulo najmanje troje ljudi, javila je francuska agencija AFP.

Visoki lider Muslimanske braće Ahmed Fahmi pozvao je danas pristalice tog pokreta da se ne suprostavljaju egipatskoj armiji.

"Pred egipatskom armijom je crvena linija koja ne sme da bude pređena", rekao je Fahmi u saopštenju koje su preneli državni mediji, ubrzo nakon što su tri osobe ubijene u pucnjavi na demonstracijama pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i Muslimanske braće kada je nekoliko stotina demonstranata pokušalo da dođe do vojnih baraka gde vojska navodno drži Morsija.

Nekoliko stotina demonstranata koji podržavaju Morsija i Muslimansku braću je pokušalo da dođe do vojnih baraka gde vojska navodni drži Morsija, kada je došlo do punjave između njih i vojnih snaga. BBC navodi da je u tom incidentu bilo žrtava. Još nije poznato ko je prvi otvorio vatru.

Na hiljade sledbenika Muslimanske braće danas je izašlo na ulice Kaira da bi protestovali zbog svrgavanja Morsija.

Front nacionalnog spasa, koji okuplja liberale i levičare, pozvao je "sve Egipćane da izađu na egipatske trgove i podrže revoluciju 30. jun", kada su milioni ljudi preplavili ulice sa zahtevom da Morsi podnese ostavku.

Ubijena dva policajca

U gradu El Ariš na Sinaju, danas se dogodio incident u kojem su ubijena dva egipatska pilicajca ispred jedne vladine zgrade.

To je najnoviji u nizu bezbednosnih incidenata u tom regionu gde vlada bezakonje, preneo je Rojters.

Ubijeni policajci su obezbeđivali tu vladinu zgradu kada su ih ubili nepoznati naoružani napadači, rekli su ti medicinski izvori.

Naoružani islamisti su rano jutros napali i članove obezbeđenja aerodroma u El-Arišu. Za sada nije jasno da li je taj napad, kao i napad na jednu policijsku stanicu u obližnjem gradu Rafah, na granici s Gazom, reakcija na svrgavanje islamističkog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUKOBI U KAIRU: 10 poginulo, više od 200 povređeno!

Izvor: Kurir, 05.Jul.2013

Najžešči sukobi pristalica svrgnutog predsednika Egipta Mohameda Morsija i njegovih oponenata vode se na mostu Šesti oktobar..EGIPAT - Najmanje 10 osoba je poginulo a preko 200 je povređeno u sukobima između dve grupe demonstranata u Egiptu...Najžešči sukobi pristalica svrgnutog predsednika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.