Mrkonjić: Spreman sam da ODGOVARAM ZA SVE STRATEŠKE ODLUKE, stičem utisak da je ovde u pitanju neznanje

Izvor: Press, 06.Nov.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Spreman sam da ODGOVARAM ZA SVE STRATEŠKE ODLUKE, stičem utisak da je ovde u pitanju neznanje

Bivši ministar građevine Milutin Mrkonjić obratio se medijima povodom krivične prijave koju je protiv njega podnelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Foto: Tanjug
Mrkonjić kaže da je sa stručnjacima da utvrde da li je došlo do greške.



Prema njegovim rečima, procedura je jasna investitor ima pare, pare obezbeđuje država >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kod realizacije projekata izgranje puteva, on bira izvođača i nadzorne organe.  



- Ministarstvo ne gradi, već vrši upravni nadzor. Logično je bilo da Koridor 10 i 11 vode Putevi Srbije. Oni su imali dug i zbog toga je formirano preduzeće Koridori Srbije. U svim tenderima je učestvovalo pet ministarstava. Ministarstvo ne gradi, već preduzeća - rekao je Mrkonjić.



- Spreman sam da odgovaram za sve strateške odluke, kakav imunitet. Očekivao sam orden za Koridore zato sam iznenađen - rekao je Mrkonjić. 



Govoreći o prijavi, Mrkonjić je rekao da stiče utisak da je u pitanju samo neznanje i nepoznavanje materije. 



- Zalažem se da se od ovoga ne prave afere, građevina je trežak posao. U to za glinu ne verujem... Ta žena koja je pisala očigledno ne zna ništa - istakao je Mrkonjić i dodao da je taj put mogao odmah da se pusti u rad, potrebno je uradi petlju kod Valjeva. 



Kako kaže oseća da i ovo ima "neku politiku u sebi" i napominje da veruje samo u procene stručnjaka, koji su zaduženi da naprave ekspertizu, a ne u procenu Ministarstva. Mrkonjić je nadležnim organima poručio da traže odgovornost tamo gde ona postoji.



Prema njegovim rečima, sadašnja ministarka je imala insinuacije da je bilo i korupcije u ovom slučaju što je apsolutno netačno.



- U vladi od 2008 do 2011. bio sam ministar infrastructure, potom ministar infrastrukture i energetike, a nakon toga godinu dana ministar saobraćaja. Koridori 10 su bili prioritet, a dok je Koridor 11 imao drugi status pošto nije bio evropska transverzala - naveo je Mrkonjić. 



On je objasnio da evropske banke nisu bile zainteresovane za Koridor 11 i da je tadašnja vlada morala da se dovija za sredstva kojih nije bilo.



 Mrkonjić je naveo da je 2010. godine obezbeđen novac iz domaćih sredstava. Na tender je posao dobilo domaće preduzeće.



- To je bila strateška odluka, odluku su doneli Nacionalni savte za infrastrukuturu na čelu sa Borisom Tadićem, ne pokrivam se nikim nemojte shvatiti pogrešno, i Vlada Srbije na čelu sa Mirkom Cvetkovićem i samnom kao sa resornim ministrom. U realizaciji je učestvovalo pet ministarstava. Svi tenderi su sprovedeni po zakonu - istakao je bivši ministar.



 - Krenulo se od deonice koja je bila najspremnija. Deonici su, inače, određene generalnim projektima u prethodnoj vladi za oba koridora. Bilo važmo da se što pre krene sa radom i da se obezbedi finansiranje za ostale deonice - rekao je bivši ministar i dodao da je odluke donosio Savet za infrastrukturu na čijem je čelu bio Boris Tadić 



Mrkonjić je ukazao da je za krivičnu prijavu saznao iz medija i da je nije još pročitao. 



- Moram da uzmem u zaštitu i građevinare. Naravno spreman sam sutra da odgovaram i sve objasnim ljudima - naveo je bivši ministar i dodao da je lako govoriti o Koridorima kada je sve završeno. 



- Mi smo se izborili da hoćemo Koridor 11 da i on postane interesantan svetskim firmama, Svetskoj banci… evo sad se tu i Kinezi - ukazao je Mrkonjić 



- Ne znam na šta se odnosi prijava, nisam je pročitao, ali je očigledno da je prijavu pisao čovek koji ništa ne zna. Da zna ne bi stavio u prijavu te ljude koje je stavio. Osoba koja je pisala prijavu mogla je možda više da se pozabavi nekim drugim problemima i da se Koridori završe umesto što se izmišljaju probemi - naveo je Mrkonjić. 


Nastavak na Press...






Povezane vesti

Mrkonjić: Ja sam kao ministar bio odgovoran za strateške odluke

Izvor: Beta Video, 06.Nov.2017

BEOGRAD - ``Zna se ko je za šta odgovoran. Ja sam kao ministar bio odgovoran za strateške odluke. Za to sam spreman da odgovaram. Ministarstvo ne gradi, ono vrši nadzor, grade preduzeća``, kazao je Milutin Mrkonjić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije gde je poslanik Socijalističke partije...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.