Može li država da plaća dugove?

Izvor: RTS, 24.Jan.2012, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li država da plaća dugove?

Otplata državnih dugova za koji mesec možda problematična. Neophodan rezervni plan Vlade, upozoravaju Narodna banka Srbije i stručnjaci. U Ministarstvu finansija tvrde da je sve pod kontrolom i da se investitori vraćaju u Srbiju.

Više od 500 milijardi dinara ili milijardu i po dnevno - toliko državi ove godine treba para. Naime, uz već planirani manjak u državnoj kasi od 152 milijarde dinara, do kraja godine za otplatu dospeva 372 milijarde dinara zajmova uzetih od međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i domaćih kreditora. To nije mnogo i neće biti problema, tvrde u Ministarstvu finansija.

Državni sekretar u Minsistarstvu finansija Vuk Đoković kaže da Srbija raspolaže značajnim budžetskim rezervama i da je potrebno novo zaduživanje, novo finansiranje samo za ono što je republički deficit.

"Staro zaduživanje jesu hartije od vrednosti, a praksa u poslednje tri godine pokazuje da velike banke funkcionišu tako da kada njima dospeju te pare, one ih plasiraju u slične hartije od vrednosti", kaže Đoković.

Ekonomista Boško Živković kaže da problem može nastati ako ne bude bilo dovoljno novca za kupovinu tih hartija.

"U tom slučaju se moraju tražiti neka druga rešenja. Verovatnoća da se to dogodi nije mala,  evropsko bankarstvo je u ozbiljnim problemima", kaže Živković.

Uz nedovoljan rast privrede i finansijske probleme evropskih zemalja, i u NBS upozoravaju da bi vraćanje dugova moglo da bude dovedeno u pitanje.

"Mislim da je u pitanju vrlo ozbiljan problem i nadam se da Ministarstvo finansija aktivno radi na održivim strategijama koje bi bile alternativne postojećem planu za 2012. godinu",  kaže guverner Dejan Šoškić.

Prema njegovim rečima, smanjivanje rashoda i povećanje prihoda su alternative.

Vuk Đoković je kategoričan da se investitori vraćaju u Srbiju i da ono što pričaju zli jezici nije tačno.

Na apel Narodne banke Vladi da se potrudi da se nastavi aranžman sa MMF-om, pre svega zbog cene kredita i poruke koja se šalje investitorima, u Ministarstvu finansija kažu da aranžman nije ni prekinut, a da je do zastoja došlo zbog neslaganja oko zaduživanja i garancija za kredite.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Može li država da plaća dugove?

Izvor: Kamatica.com, 24.Jan.2012

Otplata državnih dugova za koji mesec možda problematična, neophodan rezervni plan Vlade, upozoravaju Narodna banka Srbije i stručnjaci. U Ministarstvu finansija tvrde da je sve pod kontrolom i da se investitori vraćaju u Srbiju.  Više od 500 milijardi dinara ili milijardu i po dnevno - toliko...

Nastavak na Kamatica.com...

5 milijardi evra: može li Srbija ove godine da otplati dugove?

Izvor: Economy.rs, 24.Jan.2012

Više od 500 milijardi dinara ili milijardu i po dnevno - toliko državi ove godine treba para. Naime, uz već planirani manjak u državnoj kasi od 152 milijarde dinara, do kraja godine za otplatu dospevaju 372 milijarde dinara zajmova uzetih od međunarodnih i domaćih kreditora.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.