Most: SDP i HDZ da izaberu nestranačkog kandidata za mandatara

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most: SDP i HDZ da izaberu nestranačkog kandidata za mandatara

ZAGREB - Most nezavisnih lista predložio je predsjednicima vodećih stranaka u Hrvatskoj, da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsjednika Vlade.

Prema izjavama predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka koji su učestvovali na sastanku, ta ideja ne čini se izglednom.

Lider Mosta Božo Petrov rekao je na zajedničkom sastanku tri stranke koji je bio otvoren za medije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da odgovor HDZ i SDP na prijedlog Mosta očekuje u narednih sedam dana i dodao da Most "uslovljava konsenzus".

"On (premijer) bi trebalo da bude izabran usaglašavanjem sve tri strane, a nakon toga definisati i ostale stvari, ko će biti predsjednik Sabora, ministri, predsjednici odbora i druge dužnosti, ali je najvažniji ovaj prvi korak", rekao je Petrov šefovima najvećih hrvatskih stranaka na sastanku u hotelu Esplanada.

Poslije sastanka, koji je bio otvoren, Petrov je u izjavi novinarima ocijenio da je riječ o "ogromnom koraku napred", jer su čelnici HDZ i SDP sjeli za isti pregovarački sto. On nije htio da odgovori šta će se dogoditi ako stranke odbiju prijedlog Mosta ili ako jedna od stranaka ne odgovori u roku od sedam dana.

Lider SDP i premijer Zoran Milanović izjavio je da konsenzus isključuje ultimatum i dodao da je Most takav prijedlog trebalo da iznese još na početku pregovora o formiranju vlade prije mjesec dana.

"To ste odmah morali da nam kažete, predsjednik vlade je preodgovorna funkcija da bi ga izabrali konsenzusom", rekao je Milanović i dodao da je kao aktuelni premijer video dvije takve vlade i obe su propale.

On je dodao da, ukoliko ne može da se postigne dogovor, bolje je konstituisati Sabor, odmah ga raspustiti i ići u novu izbornu utakmicu. Milanović je nekoliko puta ponovio da lijeva koalicija okupljena oko SDP neće moći da odgovori na tako kompleksno pitanje u sedam dana i da mora da sazove stranačku konvenciju.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko naglasio je da će odgovoriti u predviđenom roku, iako ne zna kako bi uopšte funkcionisala tripartitna vlada.

"Mi smo relativni pobjednici ovih izbora i želimo da se to respektuje… Što se mene lično tiče, mi možemo o svemu razgovarati. Smatram da nije pravedno, ali o prijedlogu ćemo razgovarati s našim koalicionim parntnerima", rekao je Karamarko i dodao da je očekivao da će njegova stranka dobiti mandat za sastavljanje vlade.

Prema predlogu Mosta, svi funkcioneri birali bi se konsenzusom tri stranke. Premijer bi bio nestranačka ličnost, uz mogućnost da bude i stranački ako ga prihvate i SDP i HDZ. Zatim bi se konsenzusom birali i predsjednik Sabora i prvi potpredsednik Vlade koji bi bili jedan iz HDZ, a drugi iz SDP i oni bi se rotirali poslije polovine mandata. Most bi za kandidata te stranke tražio mjesto drugog potpredsjednika vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.