Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most predlaže zajedničkog nestranačkog premijera

Most nezavisnih lista, stranka od koje zavisi formiranje vlasti, predložio je danas predsednicima vodećih stranaka u Hrvatskoj, da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsednika Vlade.

Prema izjavama predsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka koji su učestvovali na sastanku, ta ideja ne čini se izglednom.

Lider Mosta Božo Petrov rekao je na zajedničkom sastanku tri stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << koji je bio otvoren za medije da odgovor HDZ i SDP na predlog Mosta očekuje u narednih sedam dana i dodao da Most "uslovljava konsenzus".

"On (premijer) bi trebalo da bude izabran usaglašavanjem sve tri strane, a nakon toga definisati i ostale stvari, ko će biti predsednik Sabora, ministri, predsednici odbora i druge dužnosti, ali je najvažniji ovaj prvi korak", rekao je Petrov šefovima najvećih hrvatskih stranaka na sastanku u hotelu Esplanada.

Lider SDP i premijer Zoran Milanović izjavio je da konsenzus isključuje ultimatum i dodao da je Most takav predlog trebalo da iznese još na početku pregovora o formiranju vlade pre mesec dana.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko naglasio je da će odgovoriti u predviđenom roku, iako ne zna kako bi uopšte funkcionisala tripartitna vlada.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.