Montenegro erlajns ne može u Srbiju, Beograd i Podgorica objašnjavaju zašto

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 19:48

"Montenegro erlajns" ne može u Srbiju, Beograd i Podgorica objašnjavaju zašto

Avionima crnogorskog avio-prevoznika "Montenegro erlajns" od danas je zabranjeno sletanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Direktorat civilnog vazduhoplovstva meru je doneo nakon odluke crnogorskih vlasti da ne otvore granicu za državljane Srbije početkom juna, kada je otvaraju za devet drugih zemalja. Predsednik Aleksandar Vučić uverava da će Srbija granice držati otvorene jer je to u duhu evropskih vrednosti. Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je najvažnija poruka da Srbija i Crna Gora treba da razgovaraju.
Dok će granica Crne Gore nakon popuštanja mera ostati zatvorene za srpske državljane, put u suprotnom smeru je prohodan, uz jedan izuzetak: crnogorski državljani ne mogu da uđu u Srbiju avionima "Montenegro erlajnsa".

"Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo saobraćajnih planova 'Montenegro erlajnsa' i pokušaćemo da damo doprinos da se posledice kovida 19, u ekonomskom smislu, što pre saniraju", navodi crnogorska kompanija.
Opravdanost odluke Odluku o zabrani sletanja aviona crnogorske avio-kompanije doneo je Direktorat civilnog vazduhoplovstva zbog kršenja principa reciprociteta u kretanju putnika između dve države koji je predviđen Pravilnikom iz 2019.
"Ukoliko vaša avio-kompanija nema identične uslove koje vi obezbeđujete kompaniji iz druge države, vi možete u širem smislu i da zabranite letove te kompanije. Ono što je moglo da se dogodi da direktorat nije primenio ovo pravilo je da je onda 'Montenegro erlajns' mogao da preuzme celo tržište između 1. i 15. juna između Podgorice i Beograda i Tivta i Beograda, što bi nacionalnu kompaniju 'Er Srbija' dovelo u negativan poslovni položaj u odnosu na 'Montenegro erlajns'", objašnjava Petar Vojinović sa portala Tangosiks.
Marković "poštuje potez Srbije" Crnogorski premijer ponavlja da je odluka doneta na osnovu epidemioloških standarda i dodaje da poštuje potez Srbije koji je usledio.
"Mi se nismo ljutili kada je Srbija zatvorila granicu prema Crnoj Gori, prva, kada je zabranila izvoz medicinske opreme, pšenice, zbog toga što smo tumačili kao racionalne i celishodne odluke u interesu njenih građana. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje, nema agende, u Crnoj Gori nema politike", poručuje premijer Crne Gore Duško Marković.
Vučić: Iza odluke stoji politika Da iza odluke Podgorice stoji isključivo politika, ubeđen je predsednik Srbije Aleksandar Vučić: "Što se tiče odluka Republike Srbije, mi nećemo u to blato da ulazimo, mi nećemo da donosmo odluku da zaustavljamo građane Crne Gore."
"Uveren sam da će se ona menjati, ne zato što će naprasno početi da više vole Srbiju, već zato što će njihovi interesi to zahtevati i siguran sam da će tražiti dovoljan razlog da promene odluke. Imaćemo normalan odnos, pokazaćemo i time razliku između sebe i njih. Ono što ćemo da radimo je da širom otvorimo vrata", rekao je Vučić.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazuje da su svi na gubitku.
"Ukoliko se uđe u spiralu mera, kontramera, a to smo imali prilike da vidimo sa Kosovom, gde imamo interes da se odnosi normalizuju, svi ćemo na kraju da štetujemo", rekao je Ljajić.
Crnogorska rampa za državljane Srbije na snazi će biti dokle god broj zaraženih koronavirusom ne bude manji od 25 na 100.000 stanovnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.