Monopol Dunav hrana grupe ponovo na razmatranju

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monopol "Dunav hrana grupe" ponovo na razmatranju

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije u kojem se navodi da mlekare "Dunav hrana grupe" imaju monopol na tržištu poništio je Vrhovni sud Srbije.

Vrhovni sud Srbije saopštio je da je poništio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije u kojem se navodi da mlekare "Dunav hrana grupe" imaju monopol na tržištu.

U saopštenju koje je Vrhovni sud Srbije izdao "povodom tekstova koji su objavljeni u medijima", navodi se da Vrhovni sud nije utvrđivao da li "Dunav hrana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupa" ima monopol na tržištu, već da je ispitivao da li je bilo propusta u donošenju rešenja o postojanju monopola.

Vrhovni sud Srbije je "ocenio zakonitost osporenog rešenja i našao da je nezakonito" jer su činjenice nepotpuno utvrđene, kako je bilo povreda pravila postupka, pa je zbog toga rešenje vraćeno Komisiji na ponovno razmatranje, ističe se u saopštenju.

"Savet Komisije za zaštitu konkurencije će, u ponovljenom postupku, pošto postupi po primedbama suda, utvrditi da li postoji monopolski položaj "Dunav hrana grupe" i eventualnu zloupotrebu", dodaje se u saopštenju.

Tužbu protiv rešenja Komisije podnele su članice "Dunav hrana grupe", mlekare "Subotica" i "Imlek", a Komisija je u januaru 2008. godine utvrdila da ta grupa ima udeo od 47,4 odsto na tržištu mleka i da ga zloupotrebljava sklapajući tipske ugovore sa proizvođačima mleka.

Prema navodima "Dunav hrana grupe", rešenje Komisije je vraćeno na ponovno razmatranje zato što Komisija nije uzela u obzir celo tržište mleka.

U saopštenju te kompanije navedeno je da je uzeta u obzir samo tražnja na tržištu i samo premirane količine sirovog mleka, a ne ukupna količina prema zvaničnoj statistici u Srbiji.

U sklopu Imleka su i Novosadska mlekara i mlekare "Kraljevo" i "Zaječar".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.