Momirović: Ubrzaćemo rad sa EU na infrastrukturnim projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 13:58

Momirović: Ubrzaćemo rad sa EU na infrastrukturnim projektima

Ministar za infrastrukturu, saobraćaj i građevinarstvo Tomislav Momirović poručio je iz Brisela da će Srbija dodatno ubrzati infrastrukturni projekte koji se u zemlji rade uz podršku EU, a da će u tom cilju Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja formirati i posebnu radnu grupu.

Momirović je tokom razgovora sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem još jednom podvukao da je strateška odluka Srbije da postane članica EU.

"Srbija je pouzdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partner EU. Otvoren je klaster četiri koji se odnosi na povezivanje i zelenu agendu, a dodato ćemo ubrzati sve projekte koje radimo sa EU. Rešili smo da formiramo radnu grupu na nivou ministarstva koja će se baviti isključivo pridruživanjem EU i realizacijom projekta kako bismo još vise investirali u infrastrukturu", izjavio je Momirović.

Ministar kaže da je komesara za proširenje EU informisao o ulaganju Srbije u 10 autoputeva, potpunu obnovu železničke infrastrukture u zemlji kao i o planiranim investicijama u vodnu infrastrukturu.

"Sve u svemu jako važan sastanak i Srbija je zaista na čvrstom putu ka EU", zaključio je Momirović.

Tokom dvodnevne zvanične posete Belgiji Momirović je o razvoju transportne infrastrukture u Srbiji, ali i drugim reformama koje zemlja sprovodi na EU putu, razgovarao sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije i nadležnim evropskim agencijama.

Luka Antverpen zainteresovana za gradnju nove luke u Beogradu

Tokom posete Luci Antverpen, Momirović je sa čelnicima Luke razgovarao o njihovom učešću u projektu izgradnje nove luke Beograd na kojoj je planirano da radovi počnu krajem 2023. godine.

"Luka Beograd je jedan od značajnijih projekata čiju realizaciju naše ministarstvo i vlada pripremaju, a koji po svojim potencijalima ima mogućnost da postane najznačajniji lučki projekat na Dunavu", rekao je Momirović tokom posete Luci Antverpen.

Direktor Luke Antverpen Kristof Vateršut je upoznao ministra sa poslovnim rezultatima i istakao zainteresovanost Luke Antverpen da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje nove luke u Beogradu.

Kako je rekao Momirović, interesovanje Luke Antverpen za učešće u realizaciji ovog projekta potvrduje da Srbija ima kvalitetan projekat.

"Pri čemu svako ulaganje u vodni saobraćaj je istovremeno ulaganje u zaštitu životne sredine, jer govorimo o ekološki najprihvatljivijem vidu transporta", rekao je Momirović.

On je na poziv Luke Antverpen obišao tu najveću luku po površini u Evropi, koja zapošljava 150.000 ljudi i predstavlja motor ekonomskog razvoja ne samo Belgije već i čitave EU, saopštilo je ministarstvo.

Momirović se uverio u ogromne kapacitete Luke Antverpen zbog kojih je postala jedna od najvažnijih luka u svetu.

Trenutno se razmatra konačno rešenje za novu lokaciju Luke Beograd, pri čemu se početak radova očekuje krajem 2023. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Luka Antverpen zainteresovana da učestvuje u izgradnji nove luke u Beogradu

Izvor: Danas, 09.Feb.2022

Belgijska Luka Antverpen zainteresovana je da učestvuje u izgradnji nove luke u Beogradu, objavilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.