Moguća crvena poternica za Orićem

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća crvena poternica za Orićem

Banjaluka -- Predmeti Nasera Orića i Hakije Meholjića su otvoreni i centrala Interpola trebalo bi da u sledećim danima odluči da li će biti raspisana crvena poternica.

To je potvrđeno banjalučkom "Glasu Srpske" u sedištu Interpola u Lionu.

Difuzne poternice je, po nalogu Ministarstva pravde Srbije, raspisalo Odeljenje za poslove Interpola u Beogradu i one su putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija dostavljene svim zemljama članicama Interpola, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među njima i BiH.

Takozvana difuzna poternica povlači iste obaveze kao i crvena s tim što je na državi koja je raspisuje da naknadno dostavi sve neophodne podatke kao što su fotografija begunca ili njegovi otisci prstiju.

Srpsko tužilaštvo sumnjiči Orića i Meholjića za zločine nad Srbima u Podrinju tokom rata u BiH.

"Sve zavisi od toga da li je dokumentacija kompletna, da li imamo sve što nam treba i je li nalog za hapšenje validan, što zavisi od slučaja do slučaja. Procesuiranje može biti veoma brzo ili veoma sporo, ako nedostaju određene informacije", naveli su u sedištu Interpola.

U Interpolu su još naveli da "ne mogu dati informacije u vezi sa slučajevima Orića i Meholjića, jer ne komentarišu predmete koji su otvoreni".

Nadležni u BiH juče su upozorili da u slučaju raspisivanja crvene poternice zemlje članice Interpola moraju da isporuče osumnjičenog. Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH juče je obavestila Interpol Beograd, Generalni sekretarijat Interpola, Ministarstvo pravde BiH i nadležne policijske agencije o nemogućnosti izručenja Orića i Meholjića, jer su državljani BiH.

Inače, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da je bivši bošnjački komadant Naser Orić dolazio u Srbiju i da je bilo planirano da se on uhapsi u zemlji, ali da je ta akcija prpala jer su informacije procurele.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.