Mogerini posle razgovora sa Vučićem: Hitno sporazum

Izvor: Mondo, 06.Feb.2019, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini posle razgovora sa Vučićem: Hitno sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić i Mogerinijeva su razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine.

Kako je saopštila Pres-služba predsednika, Vučić je Mogerinijevoj ukazao na to da zastoj u dijalogu može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prestane sa provokacijama, kakav je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zakon o statutu Rudarskog kombinata "Trepča", koji je, kako je rekao, ništa drugo do otimanje srpske imovine.

Predsednik je naglasio da je takvo stanje neodrživo i da jednostrane mere Prištine štete miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je Mogerinijevoj ponovio da će Srbija uvek biti opredeljena da radi u korist saradnje u regionu.

Mogerini se nakon razgovora oglasila na Twitteru.

"Priština mora da ukine takse, a pregovori Beograda i Prištine treba da budu nastavljeni, poručila je ona na svom Twitter nalogu.

Spoke to @predsednikrs@avucic on way forward in #Dialogue. Comprehensive, legally binding normalisation agreement on all open issues is urgent & crucial for #Serbia#Kosovo to advance to #EU & for stability, peace in region. Tariffs need to go, talks need to resume

— Federica Mogherini (@FedericaMog) February 6, 2019

"Sveobuhvatan, legalno obavezujući sporazum o normalizaciji i o svim otvorenim pitanjima je hitno potreban i od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo kako bi napredovali ka EU, kao i zbog stabilnosti i mira u regionu. Takse moraju da odu, pregovori treba da budu nastavljeni", napisala je Mogerini na Twitteru.

Šefica evropske diplomatije je i Hašimu Tačiju pre nekoliko dana rekla da kosovske takse na uvoz robe iz Srbije iz Bosne i Hercegovine treba da budu ukinute i da više nema vremena za gubljenje.

Mogerini Tačiju: Nema vremena za gubljenje

EU je, inače, više puta izričito tražila od Prištine da takse ukine, ali premijer privre,menih prištinskih institucija to uporno odbija.

Pismo EU Haradinaju - PRIVREMENO ukinite takse!

Haradinaj odbio Brisel: Ništa od ukidanja taksi!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.