Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu

Izvor: RTS, 06.Sep.2018, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu

U Rafineriji nafte Pančevo pre jedanaest meseci počela je izgradnja ekološkog postrojenja "Duboka prerada nafte" koje će omogućiti proizvodnju mazuta bez sumpora. Uloženo je 300 miliona evra, a gradilište su obišli predstavnici izvođača radova i Gaspromnjefta.
Izgradnja postrojenja "Duboka prerada nafte" predstavlja najvažniji projekat druge faze modernizacije Rafinerije u Pančevu, jer će doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << visokokvalitetnoj proizvodnji benzina i dizela, kao i početku proizvodnje koksa koji se trenutno uvozi.

Na ovaj način prestaće proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti  boljoj zaštiti životne sredine:
"Čitavo ovo područje na kojem se odvijaju radovi veličine je dva fudbalska igrališta. Pored 700 radnika koji se svakog dana ovde nalaze imamo i ozbiljnu tešku opremu kao što su specijalne dizalice, velike kamione i moramo sve to veoma dobro i precizno da isplaniramo i to do najmanjih detalja da ne bi bilo nekih probelma", kaže Olivije Buazar, direktorka projekta "Duboka prerada".

Modernizacijom i investiranjem u Rafineriji nafte u Pančevu žele da stvore fabriku sa najmodernijom proizvodnjom koja će potrošačima ponuditi najkvalitetniji benzin i dizel u kojima je teška frakcija u nafti svedena na minimum.
"Ono što je značajno za Rafineriju nafte Pančevo, ovim projektom povećavamo i proizvodnju evro dizela preko 38 odsto. Mi sad prerađujemo malo iznad 3 miliona tona sirove nafte godišnje, a startom novog pogona povećaćemo preradu do 4 miliona tona", navodi Vladimir Gagić, direktor bloka "Prerada" u RNP.
Ova dva reaktora u kojima će se vršiti proces koksovanja visoka su po 30 metara i teška preko 200 tona i za graditelje su predstavljali veliki izazov.
Kapacitet novog postrojenja biće dve hiljade tona naftnih derivata na dan, a planiran završetak svih radova je treći kvartal 2019. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Modernizacija pančevačke rafinerije

Izvor: RTS, 06.Sep.2018

Sa završetkom postrojenja "Duboka prerada" pančevačka rafinerija godišnju proizvodnju derivata povećaće na četiri miliona tona, milion više nego sada. Ta investicija, vredna 300 miliona evra, veoma je važna za našu zemlju jer će, kažu, obezbediti sigurnost snabdevanja svim naftnim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.