NIS ulaganjem u rafineriju Pančevo podiže proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS ulaganjem u rafineriju Pančevo podiže proizvodnju

Radovi na postrojenju Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo teku prema planu, i velike deo opreme novog pogona već je montiran. Predstavnici NIS-a su danas novinarima potvrdili da će novi deo rafineriji vredan više od 300 miliona evra početi s radom krajem naredne godine kako je i planirano. On će proširiti kapacitet prerade sirove nafte, omogućiće značajno povećanje proizvodnje evrodizela i isključiti mazut iz proizvodnog programa NIS-a.    

Do sada je završena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << montaža sve vangabaritne opreme na budućem postrojenju duboke prerade, i u toku je završetak izgradnje koksne peći. Postrojenje će omogućiti NIS-u povećanje kapaciteta prerade sirove nafte sa tri na četiri miliona tona godišnje i povećanje stepena zaštite životne sredine. Ova tehnologija naime omogućava da se iz sirove nafte izvuče maksimum takozvanih belih derivata odnosno evrodizela i benzina, i prestane s proizvodnjom mazuta. Takođe, u ovom postrojenu će se proizvoditi koks.

"Ovim projektom značjno povećavamo proizvodnju evrodizela, preko 38 odsto. Takođe, imaćemo novi produkt, to je petrol koks koji Srbija sada uvozi 100 odsto. Mi ćemo imati dovoljno koksa da zadovoljimo tržište Srbije i da imamo određene količine za izvoz. Sam projekat osim što je ekonomski značajan, jer podiže proizvodnju evrodizela, benzina i tečnog naftnog gasa, značajno popravljamo i samu ekologiju, i to ne samo u Raineriji nafte Pančevo, već u čitavoj Republici tako što se prestaje s proizvodnjom mazuta“.

Svi radovi teku po planu pa se očekuje da duboka prerada nafte počne u trećem kvartalu naredne godine kako je i najavljeno, rekao je Olivije Bauzar, direktor projekta duboka prerada. Naglasio je da je osamdeset odsto od 700 radnika angažovanih na izgradnji postrojenja iz Srbije, kao i da su prednost pri dobijanju poslova imale domaće kompanije, ukoliko su zadovoljile standarde kvalitata.

Potvrđeno nam je da stara rafinerijska postrojenja izgrađena pre privatizacije kompanije neće biti ugašena kako se spekulisalo, već modernizovana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Modernizacija i investiranje u Rafineriji nafte u Pančevu

Izvor: RTS, 06.Sep.2018

U Rafineriji nafte Pančevo pre 11 meseci počela je izgradnja ekološkog postrojenja "Duboka prerada nafte" koje će omogućiti proizvodnju mazuta bez sumpora. Uloženo je 300 miliona evra, a gradilište su obišli predstavnici izvođača radova i Gaspromnjefta. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.