Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderni telefoni "atak" na leđa

Skoro četiri sata dnevno prosečna osoba provede gledajući u telefon, što je pravi teror za kičmu - pokazalo je istraživanje sprovedeno u Orlandu. Moderna spravica oštećuje vid, polako i skelet, a negativno utiče i na spavanje.

Međutim, studija je pokazala da je tek 47 odsto populacije zabrinuto zbog toga, dok psiholog Natanijel Melendez kaže da bi i te kako trebalo da budu.

- Ljudi ne shvataju koliko je loše što telo ne drže u pravilnom položaju - navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Melendez. - Kada gledate u telefon, pomerate glavu oko osam centimetara unapred, što je isto kao da vam sve vreme malo dete sedi na ramenima. Pritisak na telo postaje oko četiri i po kilograma veći.

A, što duže to traje, veći je rizik da se poremeti cirkulacija i da dođe do artritisa.

- Da biste ojačali mišiće, morate redovno da se istežete i vežbate, ali i da češće razmišljate o tome u kakvom vam je položaju telo, pa da se ispravljate kad god se setite - savetuje Melendez.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.