Mobilizacija sećanja u Gradskoj biblioteci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilizacija sećanja u Gradskoj biblioteci

Podaci o Prvom svetskom ratu danas su lako dostupni, ali one autentične priče koje se prepričavaju samo u krugu porodice, daju mu novu dimenziju. A da se ta mala porodična blaga ne bi zagubila, Gradska biblioteka priključila se projektu Europeane "Mobilizacija sećanja".

Slike vojnika sa velikim brkovima, izbledele posvete, tužna pisma, crno-bele fotografije ili razglednice iz dalekih zemalja, ostale su kao svedoci života, koji upotpunjuju priče našin predaka, koje i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za porodičnim stolom prepričavaju oni najstariji ukućani.

A da bi te priče ostale sačuvane i u okviru kulturnog nasleđa, Gradska biblioteka Novog Sada priključila se evropskom projektu digitalizacije podataka pod nazivom "Mobilizacija sećanja", kojom se i obeležava vek od Velikog rata.

"Bez obzira na to na kojoj se strani nalazio neki član porodice i ma gde živeo te priče su podjednako dragocene i biće podjednako značajne generacijama koje dolaze", rekao je Dušan Jovanović iz Europeane.

"To mogu biti porodične fotografije, albumi odlikovanja, sve ono što je vezano za Prvi Svetski rat. Mi to možemo i u audio i u video formi da digitalizujemo i da učinimo dostupnim na platformi Europeane, najmoćnijoj platformi", rekao je direktor Gradske biblioteke Novi Sad Dragan Kojić.

Projekat "Europeana 1914-1918" do sada je prikupio preko 100.000 zapisa, zabeleženih u preko 19 zemalja u Evropi, a svoju priču Novosađani će moći da ovekoveče 22. i 23. decembra u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.