Mobilisani lovci, helikopteri, brodovi: Počinje Sangjong

Izvor: B92, 29.Mar.2023, 10:41

Mobilisani lovci, helikopteri, brodovi: Počinje "Sangjong"

Južna Koreja i SAD izvele su velike amfibijske jurišne vežbe, mobilišući desantne brodove, stelt lovce i helikoptere, saopštila je južnokorejska vojska.

Vežbe pod nazivom "Sangjong" što znači dvostruki zmaj u sredu, predstavljaju vrhunac savezničkih manevara velikih razmera koji ce trajati do sledećeg ponedeljka, u i oko grada Pohanga, 272 kilometra jugoistočno od Seula.

General Kim Seung-kium, načelnik generalštaba vojske Južne Koreje, nadgledao je ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << faze vežbe, prenosi Jonhap.

U prikazu svojih "preovlađujucih" sposobnosti, dve vojske su rasporedile desantne snage na nivou divizije i oko 30 plovila, uključujuci amfibijske jurišne brodove.

Takođe su mobilisale oko 70 aviona, kao što su F-35B, kao i jurišne helikoptere AH-64 Apač, i oko 50 amfibijskih jurišnih vozila.

Vežbe su počele tako što su borbeni avioni Južne Koreje i SAD izveli akciju bombardovanja u neprijateljskom području kako bi uklonili operativne prepreke i utrli put efikasnim amfibijskim manevrima savezničkih snaga, navodi se u saopštenju vojske.

Severna Koreja je izvela najnovija testiranja raketa u ponedeljak, kada su južnokorejske i američke snage započele svoju najveću vežbu amfibijskog desanta u poslednjih nekoliko godina, uključujući američki amfibijski jurišni brod.

Pjongjang je saopštio da zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje mora da se "opremi za sveobuhvatni rat i prioritetno ojača svoje nuklearne snage u kvalitetu i kvantitetu".

Ranije ovog meseca, SAD i Južna Koreja započele su prvu vežbu Sangjong posle pet godina, pošto od 2018. godine nije održavana zbog nastojanja administracije predsedika Mun Džae-ina da dodje do međukorejskog približavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD i Južna Koreja izvele amfibijske vežbe velikih razmera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2023

Južna Koreja i SAD izvele su velike amfibijske jurišne vežbe, mobilišući desantne brodove, stelt lovce i helikoptere, saopštila je južnokorejska vojska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.