Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo motiva da pružimo najbolju partiju

Odbrambeni igrač Mančester sitija Matija Nastasić, uoči današnjeg polaska reprezentacije za Zagreb, kaže da sutra očekuje dobro izdanje našeg tima i fer navijanje. – Đurđić: Možda nas malo potcenjuju

Posle višemesečne polemike ko je bolji: Srbija ili Hrvatska, povremenih podizanja tenzija do tačke usijanja došao je i taj trenutak. Fudbalska reprezentacija Srbije predvođena selektorom Sinišom Mihajlovićem danas odlazi u Zagreb na jedan od najznačajnijih mečeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovim kvalifikacijama.

Susret s Hrvatima za mnoge je oduvek bio „više od fudbala”. Starije generacije pamte veliko rivalstvo najboljih srpskih klubova Zvezde i Partizana s najjačim hrvatskim ekipama, zagrebačkim Dinamom i splitskim Hajdukom. Kad se raspala Jugoslavija fudbal je poprimio novu dimenziju i tako se došlo do prvih „istorijskih mečeva” u Beogradu i Zagrebu, 1999. godine.

Hrvati još uvek ne mogu da prebole taj remi na „Maksimiru”, u meču koji je odlučivao o tome ko će na „Evro 2000”. Sutra, na istom mestu, vodiće se nova bitka (18 č).

Nakon četvorodnevnih mini priprema u Staroj Pazovi stekao se utisak da je selektor Mihajlović uspeo da sačuva potreban mir među igračima.

Mnogo toga je rečeno, napisano je na stotine članaka o predstojećem duelu Hrvatske i Srbije u Zagrebu, sada su na potezu igrači. Naši reprezentativci su proteklih dana pokazali visok nivo sportske kulture, hrvatski takođe. I jedni i drugi su se trudili da pričaju samo o fudbalu.

Doduše, bilo je manjih ispada s jedne i druge strane, ali, nije bilo teških i ružnih reči. Predsednici saveza Tomislav Karadžić i Davor Šuker su na svoj način doprineli da se smire strasti.

Među srpskim fudbalerima vlada veliki optimizam. Mladi štoper Mančester sitija Matija Nastasić kaže:

– Puno je priča do sada ispričano, nadam se da je sve rečeno. Zato očekujem da od danas fudbal bude u prvom planu. Utakmica s Hrvatskom je za nas kao i svaka druga. Očekujemo pune tribine, fer i korektno navijanje. Mislim da to može da nam bude samo dodatni motiv da pružimo do sada najbolju partiju. Naša koncentracija treba da bude usmerena u pravcu zahteva koje pred nas postavlja selektor Mihajlović. Ako budemo uradili ono što se od nas očekuje ubeđen sam u dobar rezultat.

Njegov nešto iskusniji kolega Radosav Petrović priznaje da se seća meča u Zagrebu 1999. godine, gotovo svakog detalja.

– Utakmica sa Hrvatskom me podseća na ranije derbije sa Zvezdom, ali u tome i leži draž fudbala. Volim ovakve mečeve, dobro znam da će tenzija biti prisutna na tribinama. Nema razloga za bilo kakav strah, u jednom trenutku će ostati 11 naših protiv 11 njihovih fudbalera pa ko bude bolji.

Petrović kaže da Srbija nema šta da izgubi u Zagrebu a o meču pre 14 godina kaže:

– Tada sam imao dvanaest godina, sećam se svakog detalja. Prvi cilj je bio da ne primimo gol, ali nismo uspeli u tome. Srećom, brzo smo izjednačili. Jugoslavija je tada imala odličan tim, dobru atmosferu, verujem da će i u petak veče biti slično.

Selektor Mihajlović ima izuzetno mišljenje o Ivanu Radovanoviću, koji trenutno igra u Atalanti. Radovanović je među poslednjima stigao u Staru Pazovu, doduše koji minut pre treninga, iako nije bio na prvom radnom sastanku iza zatvorenih vrata.

Ko zna šta se sve mota u selektorovoj glavi, možda Radovanović bude jedan od tajnih aduta, mada, iskreno, male su šanse da bude u startnoj postavi.

– Sve je sasvim obično i priprema utakmice i treninzi, kao da se ne radi o duelu sa Hrvatskom. Na prvom mestu su volja, koncentracija i motiv. Imam utisak da Hrvati misle kao da su nas već pobedili, to malo bode oči i ljuti a objektivno u prednosti su zbog većeg iskustva. Međutim, u ovakvim utakmicama sve je moguće – naglašava Radovanović.

U nekim predviđanjima napadač Grojter Firta Nikola Đurđić bi mogao da zaigra protiv Hrvatske a o meču u Zagrebu kaže:

– Za sada atmosfera u našem timu je odlična, samo neka tako i ostane. Možda nas Hrvati previše potcenjuju, ali, to je već njihova stvar. Svakako da imamo želju da pokažemo sav potencijal koji poseduje ova generacija srpskih fudbalera. Spremni smo za veliki ispit, kažu u jednom dahu naši reprezentativci!

SLIKA

Detalj s jednog od poslednjih treninga u Beogradu: Đuričić, Šćepović, Mihajlović i Nastasić   Foto V. Marković

ANTRFILE

Mere obezbeđenja na najvišem nivou

Komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Hrvatske (NSH) Zoran Cvrk kaže da je sve spremno za dolazak srpskih fudbalera u Zagreb. Očekuje se da sutrašnji meč kvalifikacija obezbeđuje više od 1.500 policajaca i stotine redara. U poslednjem izveštaju dostavljenom Uefi istaknuto je da su pripreme za ovaj fudbalski dvoboj trajale gotovo tri meseca i da je domaćin učinio sve da utakmica protekne u fer i korektnoj atmosferi.

Posle dogovora dva saveza da nema organizovanog odlaska navijača na mečeve u Zagrebu i Beogradu 6. septembra, očekuje se da će to biti i uspunjeno.

D. T.

Mihajlović najavio otvoren trening

Fudbalska ekspedicija Srbije danas pre podne stiže u Zagreb. Predviđeno je da Siniša Mihajlović izađe pred novinare u 17 časova a sat kasnije naši najbolji igrači imaće i poslednji trening pred sutrašnji meč. Mihajlović je najavio da će taj trening biti otvoren za sve ljubitelje fudbala, od prvog do poslednjeg minuta.

Srbija će imati dobro suđenje

Čunej Čakir je ustalasao fudbalsku javnost čudnim odlukama u meču Lige šampiona između Mančester junajteda i Reala kada je isključio Nanija i potpuno preokrenuo tok utakmice. Turčin je određen za glavnog arbitra meča između Hrvatske i Srbije.

Ko je Čunej Čakir? Rođen je u Istanbulu, do sada je sudio najveće turske derbije a Uefa u njega ima veliko poverenje. Ne podleže pritisku, kažu da je veoma posvećen suđenju. Od onih koji ga znaju, može da se čuje da će Srbija imati veoma korektno suđenje u Zagrebu.

D. T.

Hrvatski desničari traže zabranu ulaska za Mihajlovića

Hrvatska stranka prava dr. Ante Stračević zatražila je da se selektoru reprezentacije Srbije Siniši Mihajloviću zabrani ulazak u tu zemlju, zato što je u intervjuu za italijansku „Gazetu delo sport” rekao da je za vreme rata finansijski pomagao Srbe u Hrvatskoj. Ova stranka tvrdi da je Mihajlović u tom intervjuu priznao više krivičnih dela, jer je izjavio da je za svoje sunarodnike kupovao oružje, ali i lekove, odeću i hranu, a posebno joj smeta što je priznao prijateljstvo sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Ova desničarska stranka osnovana je 2009, kada se frakcija na čelu sa Ružom Tomašić izdvojila nezadovoljna radom lidera Hrvatske stranke prava Danijela Srba. Tomašićeva je pre nekoliko dana podigla veliku buru izjavom da je Hrvatska država Hrvata, a da su svi ostali gosti.

Tanjug

Dragan Todorović

objavljeno: 20/03/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.