Mlađi brat Hermana Geringa spasavao Jevreje za vreme holokausta

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađi brat Hermana Geringa spasavao Jevreje za vreme holokausta

Albertu Geringu, mlađem bratu Hermana Geringa, zapovednika nemačkog Luftvafea i osnivača Gestapoa, možda će biti dodeljeno priznanje koje se daje onima koji su tokom holokausta spasavali Jevreje, ili rizikovali život da bi to učinili. Albert Gering, mlađi brat ozloglašenog Hermana Geringa, spasavao je Jevreje za vreme holokausta

Ovaj nemački biznismen, preminuo 1966. godine, navodno je spasao na stotine Jevreja i političkih disidenata tokom Drugog svetskog rata. Irena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Štajnfeld, direktor Odeljenja pravednika Jad Vašema, memorijalnog centra za žrtve i heroje holokausta u Izraelu, priprema dosije koji sadrži izveštaje Gestapoa i snimke saslušavanja starijeg brata Hermana Geringa od strane američke vojske, kao i izjave ljudi koje je spasao.

Inicijativa za odavanje priznanja Albertu Geringu pokrenuta je nakon što su nagomilani dokazi o njegovim naporima za spasavanje zatočenika nacističkih logora, obezbeđivanje dozvola Jevrejima za izlazak iz zemlje i prebacivanje jevrejske imovine u inostranstvo.

Herman Gering: Uprkos suprotstavljenim političkim stavovima braća su ostala bliska

Jednom prilikom napisao je pismo komandantu logora Dahau, u kome je tražio da oslobode lekara po imenu Harvat; zbog nedoumice o kojem je zatvoreniku reč, oslobođena sue dva čoveka sa istim prezimenom.

Predstavnica memorijalnog centra Jad Vašem saopštila je da će dosije, koji se priprema u Odeljenju pravednika, biti dostavljen komisiji koja odlučuje o dobitnicima priznanja “Pravednici među narodima”.

Uprkos suprotstavljenim političkim stavovima, braća Gering su ostala bliska. Prema tvrdnjama porodice, Albert je tražio i dobijao bratovljevu podršku prilikom spasavanja jevrejskih prijatelja i političkih zatvorenika. Brat mu je služio i kao štit od Gestapoa. U jednom izveštaju tajne policije navedeno je da se gnušao nacističkih pravila ponašanja, te da je odbijao da se u njegovom prisustvu koristi pozdrav “Hajl Hitler”.

Albert Gering je proveo dve godine u zatvoru pokušavajući da ubedi u svoju nevinost saveznike koji su ga zarobili. Između ostalog, sastavio je spisak od 34 osobe kojima je spasao život.

Za vreme rata je bio direktor izvoza u fabrici “Škoda”, u okupiranoj Čehoslovačkoj. Posle rata, u Pragu mu se sudilo zbog uloge u ratu, ali je oslobođen na osnovu svedočenja fabričkih radnika. Bio je oženjen Čehinjom Milom, sa kojom je imao ćerku, a razveli su se posle rata. Kratko pre smrti, oženio se svojom domaćicom.

Povezane vesti: Bugarska prvi put priznala neuspeh u spasavanju Jevreja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.