Mladenovac: Sednica SO u skladu sa zakonom

Izvor: Šumadija Press, 28.Jun.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenovac: Sednica SO u skladu sa zakonom

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da procedura zakazivanja sednice Skupštine opštine Mladenovac nije prekršena.

Procedura nije prekršena prilikom zakazivanja sednice Skupštine opštine Mladenovac na kojoj je smenjen predsednik opštine Dejan Čokić, saopštilo je Ministarstvo.

Povodom zahteva da se Ministarstvo oglasi o načinu i poštovanju procedure o zakazivanju sednice Skupštine opštine Mladenovac, Ministarstvo izražava >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << žaljenje što je postojećim Zakonom o glavnom gradu iz 2007. godine omogućeno da se ovakve stvari događaju i da u konkretnom slučaju Zakon nije prekršen – navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Ministarstvo, u okviru Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi, predložilo da se uvede pravilo da mora proći 24 sata od prijema zahteva do održavanja sednice skupštine opštine.

Isto to pravilo, Ministarstvo je i predložilo da se uvrsti u Nacrt zakona o glavnom gradu, koji se primenjuje u konkretnom slučaju, dodaje se.

Ministarstvo čeka da Nacrt zakona o glavnom gradu bude završen, kako bi se uvrstio u paket zakona o lokalu koji je već predat vladi na usvajanje.

U saopštenju stoji i da Ministarstvo nadzire primenu Zakona o glavnom gradu, ali ne i rad gradskih opština, odnosno primenu poslovnika skupština opština.

Demokratska stranka zatražila je od ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički da zauzme jasan stav o dešavanjima u opštini Mladenovac, gde su nedavno napredanjci preuzeli vlast od demokrata.

DS, koja smatra da je ta sednica nelegalno održana, traži da Udovički utvrdi da li je u tom slučaju poštovana procedura kada je sednica zakazana za manje od dva sata, “bez obaveštavanja svih odbornika i zbog načina na koji je sprovedena smena u toj opštini”.

Potom je reagovala i SNS koja je saopštila da je Čokić iz DS smenjen sa mesta predsednika Opštine Mladenovac, jer je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je zloupotrebio položaj i da ne može više da obavlja javnu funkciju, “dok on to pokušava da sakrije nizom neistina koje iznosi u javnost”.

U međuvremenu, smenjeni predsednik opštine Dejan Čokić održao je miting u petak uveče spred opštine Mladenovac, kome je prisustvovalo oko 1.000 građana. Podršku smenjenom Čokiću, članu Demokratske stranke, dali su poslanik DS Dragan Šutanovac, lider te stranke Bojan Pajtić i šef odborničke grupe DS-a u Skupštini grada Beograda Balša Božović, kao i predsednici nekoliko beogradskih opština. Čokić je na mitingu optužio SNS da je vršila pritisak na odbornike, a neke i brutalno ucenjivala preteći im gubitkom radnog mesta.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.