Misterija srpske tvrđave u kojoj su ptice pojele devojku vezanu za stenu: Ove prelepe kule kriju najveću tajnu (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija srpske tvrđave u kojoj su ptice pojele devojku vezanu za stenu: Ove prelepe kule kriju najveću tajnu (FOTO)

Golubačka tvrđava lepša nego bilo koji dvorac u Evropi; Foto: Promo

Na strmoj i nepristupačnoj steni na desnoj obali Dunava, uzdiže se Golubačka tvrđava sa deset kula i dve velike kolske kapije. Ona vekovima živi svoj poseban život kroz mitove, priče i legende. U predanjima se prepliću verovanja da je to mesto gde se okupljaju vile, rusalke i druga mitološka bića, poput čoveka sa rogovima i bradom koji nestaje čim se ukaže svetlo, pa do legende o izgubljenom rimskom blagu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koje je iznenada progutala pećina, kao i sve one koji su kasnije pokušavali da ga nađu.

Nema preciznih podataka kada je tvrđava sagrađena, a u pisanim dokumentima prvi put se pominje 1335. godine kao ugarsko vojno utvrđenje. I nastanak imena Golubac vezuje se za legende.

Jedna kaže da je grad dobio ime po vizantijskoj princezi Jeleni, koja je kao zatočenica u kuli svoju tugu ublažila gajeći golubove, a druga govori o lepoj devojci po imenu Golubana, koju je turski paša vezao za stenu, i nakon surovog mučenja ostavio njeno telo pticama jer je odbila njegovu ljubav.

Ima i onih koji tvrde da je grad dobio ime po divljim golubovima koji su se nastanili na okolnim liticama. No ipak, ova prelepa građevina samo je detalj u tom kraju Srbije.

Kad nekome van istočne Srbije ili nekome ko nema rodbinu u istočnoj Srbiji spomenete termin "istočna Srbija", uglavnom će pomisliti na jad, čemer, tugu... S razlogom u ovom prvom pasusu smo čak 4 puta napisali "istočna Srbija" kako biste što bolje upamtili te dve reči, jer iza njih je magija.

Više nego bilo gde u Srbiji mešaju se stvarnost i legenda, tako da je teško spoznati granicu između njih.

Foto: Youtube/Jankovic B. / Wikimedia Denis Barthel/Bonzo, Youtube/JORDAN ANDRIĆ

Na primer, Lazarev kanjon predstavlja deo istočnog Kučaja. Značaj Lazarevog kanjona ogleda se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke. Ovo je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji.

Dugačak je 4, 5 km, dubok od 350 do 500 metara, a najmanja širina iznosi 4 m. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je preko 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica.

Isto tako, za planinu Rtanj vezane su mnoge mitske priče.

Na ovom mestu spajaju se ruže vetrova sa Karpata, Jadranskog mora i severnih ravnica, pa ne samo što osećate blagodet čistog vazduha, već istinski udišete lekovitost koja uklanja kašalj, čisti pluća i jača odbrambene snage organizma.

Homoljski kraj je poseban entitet u istočnoj Srbiji, gde su mnogobrojne klisure: Gornjačka, Ribarska, klisure Velike i Male Tisnice, Osaničke reke i reke Do.

Smederevska tvrđava, mesto kojim je hodila Prokleta Jerina; Foto: Wikipedia/Saskafoto

A ka jugoistoku je Pirot sa okolinom, poznat po svojim pirotskim ćilimima, nastalim predanim radom na ručnom razboju u selima oko Stare planine.

Na ćilimima preovlađuje crvena boja a ornamentika je uvek geometrijska – stilizovana ptica, cvet, gugutka ili predmet iz neposredne okoline tkalja.

Izrada ćilima u Pirotu. Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Smederevska tvrđava, kao i tvrđave Ram i Golubac, nalaze se na obali Dunava. Tu je i jedna od najlepših klisura u Evropi, Đerdapska klisura, Nacionalni park „Đerdap“ i istoimena Hidroelektrana.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Umetnost praistorijskih žitelja Lepenskog Vira, koju odlikuju kamene skulpture ribolikih božanstava, zadivila je svet. Ostaci Viminaciuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije i značajnog rimskog vojnog logora, nalaze se blizu Kostolca.

Felix Romuliana, blizu Zaječara, jedan je od najreprezentativnijih i najsloženijih spomenika rimske dvorske arhitekture i pod zaštitom UNESCO-a.

Koji gradovi pripadaju istočnoj Srbiji: 

- Požarevac, grad u kome je potpisan čuveni Požarevački mir

- Negotin, grad Stevana Mokranjca

- Zaječar, grad Nikole Pašića

- Majdanpek, grad bakra i zlata

- Kladovo,

- Pirot, grad "škrtih" Piroćanaca, peglane kobasice i domaćeg kačkavalja

- Dimitrovgrad

- Knjaževac- Sokobanja

- Gamzigrad

- Kučevo, grad pevača starije garde Đorđa Marjanovića

- Petrovac

Na fotografiji s početka teksta prikazana je prelepa tvrđava u Golupcu.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.