Mislila sam da ću roditi u sanitetu

Izvor: Blic, 22.Okt.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislila sam da ću roditi u sanitetu

Dragana Lepović (33) iz kuršumlijskog sela Svinjište preživela je pravu dramu pre nego što je stigla u prokupačko porodilište. Bolovi su počeli pre zore, selo zabačeno, a bolnica daleko, pa je do porodilišta putovala osam sati i promenila čak tri prevoza, strepeći da li će pre stići do babica ili se poroditi usput, u kabini saniteta.

- Probudili su me jaki bolovi. Pozvala sam supruga i on je odmah otišao po kola da krenemo u bolnicu. S obzirom na to da je put nepristupačan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za drumska vozila, usput smo se zaglavili, ali smo ipak nakon nekoliko pokušaja uspeli da krenemo ka Kuršumliji. U međuvremenu smo dobili signal na mobilnom i pozvali Dom zdravlja koji je odmah uputio sanitet. Sreli smo se negde na pola puta, kod sela Zebice, pa su me prebacili u to vozilo. U Kuršumliji ponovo menjam prevoz jer su me prebacili u sanitet koji je stigao iz Prokuplja. Putovanje do prokupačke bolnice je trajalo, čini mi se, čitavu večnost. Porodila sam se istog časa čim sam stigla. Na sreću, posle neizvesnosti od polaska iz kuće do bolnice, i beba i ja smo dobro. Sad je sve u redu - priča Dragana, koja još uvek oseća posledice porođaja i drame koju je preživela pre nego što je rodila zdravog dečačića, teškog tri kilograma.

- Nije mi prvi put da se porađam i bila sam svesna svega što sledi. Ipak, molila sam se bogu da bude sve u redu, pre svega da beba dođe na svet živa i zdrava - kaže Dragana, koja će svojoj dvojici dečaka i dvema devojčicama dovesti još jednog brata.

- Najstarije dete ima 16, a najmlađe sedam godina. Težak je život u selu koje je zaboravljeno od svih i u kome ostaju samo oni koji moraju. Bez puta i osnovnih životnih potrepština, snalazimo se kako znamo i umemo - priča Dragana.

Selo Svinjište udaljeno je, inače, 45 kilometara od Kuršumlije, a samo nekoliko kilometara od administrativne linije sa Kosovom. U selu živi tridesetak stanovnika, uglavnom su staračka domaćinstva. Prava je retkost da porodica poput Lepovića ostane na ovim prostorima.

Jelena Pantović, portparolka prokupačke bolnice, kaže da je porođaj prošao bez problema i da je dečačić vitalan i zdrav. Kaže, međutim, da ovo nije usamljen slučaj i da se bar pet-šest puta godišnje desi da se porodilje porode kod kuće ili na putu do bolnice.

- Prokupačko porodilište je jedino u Topličkom okrugu i pokriva sve četiri opštine - Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađu. Najugroženija je opština Kuršumlija, gde su sela razuđena i nepristupačna, pa trudnice imaju veliki problem da na vreme stignu do bolnice kad osete prve trudove - objašnjava Jelena Pantović.

Povezane vesti: Kim Kradašijan se nada da će ostati trudna do kraja godine Viktorija Bekam zakazala porođaj za 4.jul Nije znala da je trudna dok se nije porodila Trudnice koje vežbaju rađaju lakše bebe Leka će biti na porođaju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.