Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 15:43 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Miris domaćeg banatskog hleba
Žene iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva žele da sačuvaju tradiciju mešenja domaćeg hleba, zato već pet godina organizuju manifestaciju „Banatski hleb". U ovoj veštini takmičile su se članice 17 udruženja iz okolnih mesta.
Hleb
je namirnica koja se svakog dana nalazi
na našoj trpezi, a onaj domaći vraća nas
u prošlost i detinjstvo i simbolizuje
porodična okupljanja, kada se živelo
sporije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u većoj i čvršće povezanoj
zajednici. Tu tradiciju na neki način
žele da očuvaju žene Novoseljanke kroz
manifestaciju „Banatski hleb".
„Nekad
se mesilo po 7-8 hlebova za celu nedelju.
Porodice su bile brojnije, nije se mesilo
svaki dan. Komov hleb na primer može da
stoji i 6 meseci. On se pre mešenja uveče
potopi u vodi i sutra ujutru, kad uskisne
i pusti mehuriće, nastavi se sa mešenjem",
priča
Verica Tekijaški iz Crepaje.
Žene
iz različitih udruženja mesile su hleb
po jednostavnoj recepturi, samo su
koristile razne vrste brašna:pšenično,
heljdino, ražano, speltino. Onaj
tradicionalni, banatski, zasečen je po
sredini, da mu se doda „osmeh".
„Hleb
domaći je najkvalitetniji, ali pošto
imamo sve manje vremena, lakše nam je da
kupimo. Domaći je sigurno dobar, zato
ja preporučujem mladim domaćicama da
ga s vremena na vreme naprave, stvarno
je jednostavno", smatra
Dragana Marić, iz Dolova.
Iako
danas postoje električni uređaji koji
omogućuju lakše mešenje hleba, tradicionalan
način donosi posebnu atmosferu.
„Cilj
nam je da se mladi privuku, a njih moramo
spojiti sa nečim što je novije, moderno,
u svim sferama života i svim segmentima.
Tako se onda trudimo da kroz naša
kulinarska umeća zainteresujemo mlade",
kaže
Snežana
Baba, iz Banatskog Novog Sela.
Osim
hleba, članice udruženja mesile su i
druge slatke i slane poslastice, a svaki
štand ukrašen je ručnim radovima i
delovima narodnih nošnji.