Miris domaćeg banatskog hleba

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris domaćeg banatskog hleba

Žene iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva žele da sačuvaju tradiciju mešenja domaćeg hleba, zato već pet godina organizuju manifestaciju „Banatski hleb". U ovoj veštini takmičile su se članice 17 udruženja iz okolnih mesta.
Hleb je namirnica koja se svakog dana nalazi na našoj trpezi, a onaj domaći vraća nas u prošlost i detinjstvo i simbolizuje porodična okupljanja, kada se živelo sporije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u većoj i čvršće povezanoj zajednici. Tu tradiciju na neki način žele da očuvaju žene Novoseljanke kroz manifestaciju „Banatski hleb".
 
„Nekad se mesilo po 7-8 hlebova za celu nedelju. Porodice su bile brojnije, nije se mesilo svaki dan. Komov hleb na primer može da stoji i 6 meseci. On se pre mešenja uveče potopi u vodi i sutra ujutru, kad uskisne i pusti mehuriće, nastavi se sa mešenjem", priča Verica Tekijaški iz Crepaje.
Žene iz različitih udruženja mesile su hleb po jednostavnoj recepturi, samo su koristile razne vrste brašna:pšenično, heljdino, ražano, speltino. Onaj tradicionalni, banatski, zasečen je po sredini, da mu se doda „osmeh".
„Hleb domaći je najkvalitetniji, ali pošto imamo sve manje vremena, lakše nam je da kupimo. Domaći je sigurno dobar, zato ja preporučujem mladim domaćicama da ga s vremena na vreme naprave, stvarno je jednostavno", smatra Dragana Marić, iz Dolova.
 
Iako danas postoje električni uređaji koji omogućuju lakše mešenje hleba, tradicionalan način donosi posebnu atmosferu.
„Cilj nam je da se mladi privuku, a njih moramo spojiti sa nečim što je novije, moderno, u svim sferama života i svim segmentima. Tako se onda trudimo da kroz naša kulinarska umeća zainteresujemo mlade", kaže Snežana Baba, iz Banatskog Novog Sela.
Osim hleba, članice udruženja mesile su i druge slatke i slane poslastice, a svaki štand ukrašen je ručnim radovima i delovima narodnih nošnji.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.