Miris banatskog hleba

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris banatskog hleba

U organizaciji srpsko-rumunskog udruženja „Novoseljanke-Boboacele" održana je 4. manifestacija "Banatski hleb". U mešenju hleba u Banatskom Novom Selu takmičile su se članice 16 udruženja.
Nekada su sve banatske kuće mirisale na domaći hleb, pečen u furuni. Ovu tradiciju, koja se uglavnom izgubila, pokušavaju da sačuvaju žene iz udruženja „Novoseljanke-Boboacele" kroz manifestaciju „Banatski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hleb". Recept je uglavnom jednostavan, umesi se brašno, so i voda, ali su potrebne vešte ruke domaćice.
 
Ljiljana Stamatov iz Banatskog Novog Sela kaže: "Kad je hleb već poprilično narastao, uzmemo oštar nož i zarežemo preko jednog dela, to je da mu dodamo „osmeh". Još malo odmori i onda se peče, nekad u pećima, nekad u „smederevcima", a danas u električnim šporetima."
"Sama reč hleb naš nasušni nas od vajkada okuplja oko trpeze. Mislim da su počeci, koreni i našeg pravljenja i odnosa u porodici svi vezani za hleb", kaže Snežana Baba, predsednica udruženja "Novoseljanke-Boboacele".
Osim hleba, žene iz različitih udruženja mesile su kolače, pite, kiflice, ali i uređivale štandove u etno stilu, sa ručnim radovima i delovima narodnih nošnji. Mlađe generacije mogle su da vide kako se prede vunica, plete i hekla.
"Ovo je ženska košulja, koju sam ja izvezla, kao što su nekad bile stare. To je ručni rad, vezeno sa krstićima. Ranije je i platno bilo tkano, sve je bilo ručno rađeno", kaže Ana Bojar iz Uzdina.
Pehar za najbolji hleb dobile su žene iz Alibunara, a najlepši štand imale su "Glogonjke".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.