Mionica: Kako deca izrađuju narodnu nošnju

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mionica: Kako deca izrađuju narodnu nošnju

Dečja predstava "Dom" obradovala je Mioničane, jer je modernim kostimima pokazana lepota srpske narodne nošnje. Prepoznata je i vrednost tradicije kojoj u Mionici pridaju poseban značaj.
Šajkača, nezaobilazni deo srpske narodne nošnje, ali i osavremenjeni šik suvenir od neočekivanih materijala. I po svim drugim umetnički dorađenim kostimima specijalno za igrokaz "Dom", Mioničani su prepoznali svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradiciju.
 
"Mi smo se brzo pripremili. Veoma lepo iskustvo. I jedva sam čekala da ovo pokažem mojim drugarima, nastavnicima i porodici", kaže Marina Stanković.
Nemanja Milinković kaže da mu je bilo zadovoljstvo da radi na ovoj predstavi: "Stvarno je dobro. Lepo smo se slagali. Dugo smo radili."
"Tekst i nije bilo toliko teško naučiti koliko je bilo teško sve ovo složiti i napraviti ovako nešto", navodi Strahinja Protić.
Za mlade mioničke osnovce kostime je u svom tkačkom dvoru u Rakarima uradila beogradska umetnica Zagorka Stojanović, vrhunski majstor tkanja.
"Ja volim da tu nit narodne nošnje potpuno prevedem u današnje vreme. Jer takav kostim mogao bi svako obući u današnje vreme za ulicu, za prijem. Samo to radim da bismo mi bili svesni naših vrednosti i da deca od malih nogu treba da poštuju našu narodnu nošnju", kaže Zagorka Stojanović, kostimograf.
Igrokazom "Dom" pokazana je lepota srpske narodne nošnje. Mioničani su obradovani i što se čuva čast i čistota našeg nasleđa i što se u njihovom kraju nastavlja tradicija otvorene domaćinske kuće. Ovih prazničnih i svih drugih dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.