Ministre, crne uniforme nisu političko delovanje

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2016, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ministre, crne uniforme nisu političko delovanje"

Predsednik SNV Milorad Pupovac izrazio je u otvorenom pismo ministru unutrašnjih poslova Vlahi Orepiću zabrinutost za ostvarivanje prava manjina u Hrvatskoj.

- Gospodine ministre, optužili ste, i to više puta, celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i plaše - navodi Pupovac.

- Kada Vi, ministar unutrašnjih poslova, ne znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje - postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava - dodao je on.

Kako kaže, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva.

- Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time rešiti problem ćirilice. Kad ministar ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje, te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu; kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opštu sigurnost u Hrvatskoj - upozorio je Pupovac.

Pupovac ističe da ukoliko ministar one koji svojim izjavama i radnjama, poput Keleminca, Skeje ili Tompsona, svrstava u kategoriju političkog delovanja koje je možda štetno za proslavu "Oluje", ali ne i za slobodu političkog delovanja i za vrednosti ustavnog poretka, onda on time, kako je naveo lider SNV, teško kompromituje i tih nekoliko pozitivnih stvari koje je uradio za svog kratkotrajnog mandata.

- Gospodine ministre, marširanje u crnim vojnim uniformama sa ustaškim znakovima, uz povike "Za dom spremni" nije političko delovanje. Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigde, uprkos Vašim nesnalaženjima, uprkos Vašim pitanjima šta to znači i uprkos Vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutrašnjih poslova, trebalo ježiti - istakao je Milorad Pupovac.

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Orepić izjavio je ranije da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.