Ministre, crne uniforme nisu političko delovanje

Izvor: B92, 13.Avg.2016, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ministre, crne uniforme nisu političko delovanje"

Zagreb -- Predsednik SNV Milorad Pupovac izrazio je u otvorenom pismo ministru unutrašnjih poslova Vlahi Orepiću zabrinutost za ostvarivanje prava manjina u Hrvatskoj.

"Gospodine ministre, optužili ste, i to više puta, celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i plaše”, navodi Pupovac.

“Kada Vi, ministar unutrašnjih poslova, ne znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje - postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava", dodao je on.

Kako kaže, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva.

“Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time rešiti problem ćirilice. Kad ministar ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje, te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu; kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opštu sigurnost u Hrvatskoj", upozorio je Pupovac.

Pupovac ističe da ukoliko ministar one koji svojim izjavama i radnjama, poput Keleminca, Skeje ili Tompsona, svrstava u kategoriju političkog delovanja koje je možda štetno za proslavu "Oluje", ali ne i za slobodu političkog delovanja i za vrednosti ustavnog poretka, onda on time, kako je naveo lider SNV, teško kompromituje i tih nekoliko pozitivnih stvari koje je uradio za svog kratkotrajnog mandata.

"Gospodine ministre, marširanje u crnim vojnim uniformama sa ustaškim znakovima, uz povike 'Za dom spremni' nije političko delovanje. Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigde, uprkos Vašim nesnalaženjima, uprkos Vašim pitanjima šta to znači i uprkos Vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutrašnjih poslova, trebalo ježiti", istakao je Milorad Pupovac.

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Orepić izjavio je ranije da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

"Svedoci ste da me poslednjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gde je glasačko telo HDZ-a", kazao je Orepić.

"Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je nelegalnim prebivalištima", rekao je Orepić za zagrebački "Večernji list", prenela televizija N1.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pupovac ošto odgovorio Orepiću: Vaše optužbe nas brinu i plaše

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2016

ZAGREB - Predsjednik SNV Milorad Pupovac izrazio je večeras u otvorenom pismo ministru unutrašnjih poslova Vlahi Orepiću, zabrinutost za ostvarivanje prava manjina i za opštu bezbjednost u Hrvatskoj, povodom njegove izjave da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru "više neće imati uporište...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.