Ministarstvo zdravlja upozorava: Na tržištu lažni lek

Izvor: Press, 05.Mar.2013, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja upozorava: Na tržištu lažni lek

Ministarstvo zdravlja je, posle vanrednog inspekcijskog nadzora leka ''''Folnak'''', za koji je prijavljena sumnja u kvalitet zbog različite boje i oblika u odnosu na uobičajene, 22. februara naredilo privremenu obustavu i povlačenje iz prometa sporne serije tog leka sve dok Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) ne izda sertifikat analize te vanredne kontrole.

Ministarstvu je u februaru prosleđena prijava sumnje u kvalitet leka - falsifikovan lek za Folnak tablete >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pet miligrama (jedna fiola sa 20 tableta, serije 1630911, sa rokom upotrebe 09.2014. godine) proizvođača "M.D. NINI DOO", Niš.

Kako se navodi u saopštenju, za uzorak navedenog leka uzorkovanog po prijavi sumnje u kvalitet jer su tablete bile narandžaste boje i blago ispupčene - bikonveksne, ALIMS je izado crveni sertifikat vanredne kontrole sa zaključkom da na osnovu rezultata ispitivanja uzorak ne odgovara propisanim zahtevima po masi i sadržaju, što znači da se radi o leku koji nije registrovan.

Za uzorak navedenog leka uzorkovanog u prometu kod distributera izdat je sertifikat vanredne kontrole sa zaključkom da na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja uzorak odgovara propisanim zahtevima.

Pacijentima i kupcima kojima je izdat lek "Folnak" koji ne odgovara propisanim zahtevima za kvalitet preporučuje se da lek vrate apoteci i da obaveste Inspekciju za lekove i medicinska sredstva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LAŽNI LEK U APOTEKAMA: Serija tableta "Folnak " ne odgovara propisanim zahtevima, kupcima se preporučuje da ga vrate u apoteke

Izvor: S media, 05.Mar.2013

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da serija leka "Folnak" ne odgovora propisanim zahtevima, što znači da se radi o leku koji nije registrovan, odnosno o lažnom leku...Ministarstvu je u februaru prosleđena prijava sumnje u kvalitet tableta od pet miligrama leka "Folnak", proizvođača "M.D. NINI...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.