Ministarstvo privrede podnelo krivičnu prijavu protiv direktora SIEPA

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo privrede podnelo krivičnu prijavu protiv direktora SIEPA

Božidar Laganin tereti se da je zbog njegovog lošeg rada nenaplativo pola miliona evra bankarskih garancija

Ministarstvo privrede, kako saznajemo, podnelo je pre tri nedelje krivičnu prijavu protiv Božidara Laganina, direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) kojom se tereti za nesavestan rad u službi. U krivičnoj prijavi, u koju smo imali uvid, na teret mu se stavlja da je propustio obavezu da obavesti nadležno Ministarstvo privrede i Komisiju za razmatranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prijava da SIEPA ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti 555.250 evra.

Reč je o obezbeđenju koje su izdale državne banke, koje su otišle u stečaj – Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine – i to za tri preduzeća. Krivičnom prijavom Laganin se tereti za to što garancije ovih banka nisu blagovremeno zamenjene za validno sredstvo obezbeđenja. Jer, Agencija je dužna da se stara o naplativosti garancija, a ona to nije učinila niti je obavestila nadležno ministarstvo. Potraživanje po ovim garancijama tadašnje Ministarstvo finansija i privrede i SIEPA nisu prijavili u zakonskom roku Privrednom sudu koji vodi stečaj ovih banaka.

Interesantno je da je samo dan pošto je novi ministar Saša Radulović stupio na dužnost od njega traženo da prosledi šest garancija bankama na naplatu, iako banke više ne postoje.

Prema „Politikinim” saznanjima, u postupku interne kontrole, koju već dva meseca sprovodi Ministarstvo privrede, otkrivene su brojne finansijske mahinacije u radu SIEPA.

Ministarstvo je obimnu dokumentaciju prosledilo nadležnom tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije (UKP).

Kako saznajemo, UKP je u četvrtak bila u SIEPA i inspektori su razgovarali sa direktorom Božidarom Laganinom. Za narednu nedelju predviđeni su informativni razgovori sa službenicima koji su radili na konkretnim predmetima.

Osim bankarskih garancija, pod lupom policije nalaze se i javne nabavke, organizacija i opremanje promotivnih sajmova u inostranstvu, sumnjive odluke o dodeli bespovratnih sredstava favorizovanim investitorima, ali i „sivi fondovi“ kojima je raspolagao menadžment Agencije. 

Aleksandar Miloradović, specijalni savetnik direktora SIEPA zadužen za saradnju s medijima, potvrđuje da je policija bila u ovoj agenciji, ali su, kako kaže, samo obavili razgovor sa direktorom povodom jednog preduzeća.

– Uzeli su dokumentaciju, ali ne mogu da kažem o kom preduzeću je reč – kaže Miloradović.

Upitan da li je bilo reči o krivičnoj prijavi povodom osam nenaplativih garancija u vrednosti od oko pola miliona evra, Miloradović je rekao da o tome nije razgovarano niti da on zna da uopšte postoji krivična prijava protiv Božidara Laganina. Prvi čovek ove agencije je, inače, dugo na tom mestu i važi za kadar Mlađana Dinkića, lidera URS-a. Agencija je uvek pripadala ministarstvu koje je vodio Dinkić. Međutim, u aktuelnoj vladi Agencija je pripala Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Rasima Ljajića, ali se Dinkić ipak izborio da ostane u njegovoj nadležnosti.

Inače, ministar Saša Radulović je juče najavio da će ukinuti ovu agenciju, a deo zaposlenih prebaciti u ministarstvo. Po njemu, taj posao u sektoru Ministarstva privrede koštaće pet puta manje.

M. Avakumović

objavljeno: 09.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.